Un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha detectat a Mallorca, i per primera vegada en la fauna silvestre a Europa, una espècie de cuc parasitari, Angiostrongylus cantonensis, capaç de causar afeccions neurològiques en la fauna silvestre i en els humans, entre elles la meningitis.

Tanmateix, segons han aclarit des de l'UIB aquesta setmana, la possibilitat d'infecció en les persones és baixa, ja que a les Balears no es consumeixen cargols crus, que és com podria donar-se el contagi i, de moment, no s'ha detectat cap cas.

Dos exemplars d'eriçons van arribar malalts el 2018 al Centre per a la Recuperació de Fauna Silvestre

 

El cuc ha estat detectat en dos exemplars d'eriçons que van arribar malalts el 2018 al Centre per a la Recuperació de Fauna Silvestre del Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes (Cofib) amb símptomes de malaltia neurològica. En aquest sentit, amb les necròpsies, els van detectar diversos exemplars dels esmentats cucs, incloent femelles madures sexualment i amb ous, al cervell d'ambdós eriçons.

L'anàlisi morfològica va suggerir inicialment que podia tractar-se d'exemplars d'Angiostrongylus cantonensis, una sospita dels investigadors de l'UIB que es va acabar confirmant gràcies a la seqüenciació del ADN dels exemplars. Des de l'UIB han afegit que la troballa s'ha publicat recentment a la revista científica Eurosurveillance.