Detectada a Madrid la primera transmissió de dengue per via sexual d'Europa, segons ha confirmat la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid. L'Hospital Ramón y Cajal de la capital espanyola ha diagnosticat dengue a un noi jove que no ha viatjat a cap zona de risc.

El noi afectat no ha sortit d'Espanya

A final de setembre es va diagnosticar dengue a dos homes residents a Madrid. A partir d'aquí, la Direcció General de Salut Pública va iniciar una investigació i va determinar que un dels dos casos es va contagiar del virus en un altre país mentre que l'altre cas era autòcton.

Un dels dos homes no havia sortit d'Espanya durant els 45 dies anteriors a l'inici dels primers símptomes. En canvi, en l'altre cas, la seva parella, sí que havia presentat un quadre molt similar deu dies abans i havia viatjat a Cuba i a la República Dominicana durant el període d'incubació, pel que es va considerar un cas importat.

Tots dos casos han estat confirmats pel laboratori del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III.

Relacions sexuals sense protecció

Posterioment, les investigacions no van detectar cap presència del mosquit transmissor d'aquesta malaltia ni a la residència i a cap altre lloc de la Comunitat de Madrid on havien estat els dos homes. La parella havia mantingut relacions sexuals sense protecció a principis de setembre, pel que es van estudiar mostres de semen que han donat positiu.

Al final s'ha confirmat que la soca del virus trobada a totes les mostres és idèntica i coincideix amb la que actualment està circulant per Cuba, segons explica la Conselleria de Sanitat en un comunitat difós aquest dijous. Així doncs, es considera la via sexual com la més probable del contagi.

Primer cas de transmissió sexual autòcton a Espanya i a Europa

Per tant, estem davant del primer cas descrit de probable transmissió sexual del virus del dengue en una zona sense presència de mosquits transmissors d'aquesta malaltia (les femelles d'Aedes aegypti). "En qualsevol cas, es tractaria d'una via poc freqüent i de baixa rellevància epidemiològica, pel que el risc per a la població es considera molt baix", segons Sanitat.

És el primer cas de transmissió sexual autòcton a Espanya i a Europa. Només hi ha un cas similar en la literatura científica a Corea del Sud. El dengue és una malaltia provocada per un virus que habitualment es transmet a través de la picada del mosquit "Aedes aegypti" i és endèmica en països d'Amèrica, al sud-est asiàtic i a l'Àfrica.

El seu quadre clínic es caracteritza per tenir malestar general, febre alta, mal de cap i una erupció a la cara que s'estén pel coll, el tòrax i les extremitats.