L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha ordenat la retirada de diversos complements alimentaris de l'empresa Marco Cordone-Spain per contenir el principi actiu de la Viagra (sildenafil), sense indicar-ho en l'etiquetatge. El seu consum pot produir reaccions adverses en pacients que no ho saben.

En un comunicat, l'Aemps explica que la retirada d'aquests productes es produeix després que l'organisme dependent del Ministeri de Sanitat prohibís el passat 23 d'abril la comercialització del també complement alimentari "VX Càpsules" per contenir aquest principi actiu.

Productes afectats

Ara, el Grup de Consum, Medi Ambient i Dopatge del Cos Nacional de Policia ha advertit a l'Aemps de la comercialització dels productes "Bioacvit càpsules", "Bioacvit Extra Forte Cápsulas", "Torexan Cápsulas", "Devit Forte Cápsulas", "Devit Solo Piante Cápsulas" i "Bull Extreme Cápsulas". Aquests productes, posats al mercat per l'empresa Marco Cordone-Spain de Tenerife, contenen sildenafil "en prou quantitat per restaurar, corregir o modificar una funció fisiològica exercint una acció farmacològica".

Reaccions negatives en alguns pacients

Aquesta substància no es declara en el seu etiquetatge, on s'indica "enganyosament" una sèrie de productes d'origen vegetal, segons la nota de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. El sildenafil està indicat per restaurar la funció erèctil deteriorada mitjançant l'augment del flux sanguini del penis per inhibició selectiva de la fosfodiesterasa 5 (PDE-5).

Els inhibidors de la PDE-5 estan contraindicats en pacients amb infart agut de miocardi, angina inestable, angina d'esforç, insuficiència cardíaca, arítmies incontrolades, hipotensió, hipertensió, ictus i insuficiència hepàtica greu, entre altres patologies. A més, aquests inhibidors presenten nombroses interaccions amb altres medicaments.