Dos de cada cinc nens atesos per maltractament als hospitals catalans han patit algun tipus d'abús sexual. En només un any se n'han detectat més de 200. Aquesta dada ha posat en alerta els responsables de la sanitat pública catalana, que ha vist com els casos per maltractament infantil s'han doblat en només dos anys. Dels 256 expedients oberts el 2016, s'ha passat als 490 del 2018, segons dades que avui fa públiques El periódico.

Els metges van catalogar amb absoluta certesa com a casos de maltractament infantil gairebé la meitat dels nens atesos durant aquest període i només van ser descartades l'11% de les sospites. Tot i subratllar que els metges estan cada cop més formats i que les últimes denúncies mediàtiques per abús sexual han trencat amb un autèntic tabú, experts i responsables polítics no amaguen la seva preocupació per aquestes dades, 200 casos atesos en només un any als hospitals catalans.

L'entorn familiar

Les xifres continuen evidenciant que la majoria dels abusos tenen lloc dins l'entorn familiar i acostumen a protagonitzar-los pares, tiets i, fins i tot, avis. L'abús sexual preval en dos de cada cinc dels nens que arriben a l'hospital amb un quadre de maltractaments. Segons declaracions de la responsable de la Unitat Funcional d'Abusos al Menor de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, Marta Simó a El Periódico, "No parlem d'un abusador violent, sinó d'algú de la família o de l'entorn més pròxim, que li sol comprar regals".

La mateixa especialista descriu els nous tipus d'agressor amb què s'han d'enfrontar els menors. Els padrastres de matrimonis separats o la nova parella després d'un trencament, en serien un exemple. Com els menors adolescents, normalment germans més grans, germanastres o cosins, que utilitzen la seva situació de poder per dur a terme abusos sexuals "després de tenir un accés descontrolat a la pornografia".