L'ambaixada dels Estats Units a Espanya, amb seu a Madrid, ha publicat una alerta arran de l'escalada de tensió que s'està vivint a l'Orient Mitjà. Des de l'oficina diplomàtica del país liderat per Trump s'ha demanat als seus ciutadans que mantinguin un "perfil baix" i que vagin amb compte amb el "seu entorn".

Textualment, l'alerta llançada per l'ambaixada americana assegura que "la gran tensió pot comportar riscos per a la seguretat dels ciutadans nord-americans a l'estranger" i ho ubica, concretament, també a Espanya.

L'alerta demana estar alerta en llocs amb turistes, revisar els plans de seguretat personal i també tenir els documents de viatge actualitzats. El missatge és per als americans residents a Espanya i també per als que visiten l'Estat aquests dies per prevenir possibles atacs terroristes arran de l'escalada de tensió entre els Estats Units i l'Iran.

Nivell 2 i pendents de Catalunya

A la pàgina concreta sobre la situació de risc a Espanya segons el departament d'Estat dels Estats Units, es recomana, textualment, "tenir molta precaució a Espanya a causa del terrorisme". "Els grups terroristes continuen plasmant possibles atacs a Espanya", s'assegura, tot i que es manté el nivell 2 d'alerta.

Al risc d'accions terroristes en territori espanyol contra ciutadans americans, l'ambaixada també recorda la tensió que hi ha a Catalunya arran de la sentència contra els líders del procés pel Primer d'Octubre.

"Algunes manifestacions s'han tornat violentes i han bloquejat les carreteres i han interromput el transport públic a tota la regió. Els manifestants han incendiat, vandalitzat la propietat pública i privada i han atacat les forces de seguretat", assegura l'ambaixada, tot i que no recomana deixar de visitar Espanya.

El general Soleimani

La tensió entre els Estats Units i l'Iran va esclatar després de la mort del general Soleimani a mans de tropes americanes.

La intel·ligència de Trump tenia clar que el general de les Forces Al Quds volia fer saltar pels aires l'ambaixada americana a Bagdad i va ser neutralitzat abans de poder-ho portar a terme. Des de llavors que l'Orient Mitjà viu una escalada de la tensió, amb intercanvi d'amenaces i llançaments de míssils contra ubicacions americanes a l'Iraq.

Segons ha explicat a ElCaso.cat Carlos Seisdedos, analista en seguretat d’ISecAuditors, l’alerta de seguretat també ha estat difosa per altres consultats a d’altres països europeus com França, Alemanya o Italià.

Seisdedos apunta que l’alerta està motivada pels moviments detectats en fòrums gihadistes on animen a venjar-se contra els Estats Units per l’atac al  general Soleimaní. Els estats emeten aquests tipus d’alerta de forma genèrica.