La Conselleria de Sanitat de Galícia ha obert una investigació per la intoxicació alimentària que han patit 41 nens que han menjat palometa a nou escoles de Pontevedra i Marín.

Els fets han passat aquest dilluns, després que es servissin els primers plats d'aquest peix. Quan es van començar a notar les reaccions al·lèrgiques en diversos nens, es va retirar el plat i l'empresa Arume va activar el seu protocol per a aquests casos.

Trencament de la cadena de fred

Segons les primeres investigacions, els nens es van contaminar a causa de l'escombroïdosi. Aquesta intoxicació passa quan hi ha una ruptura de la cadena del fred. Quan passa això, la musculatura dels peixos pateix una descomposició bacteriana i acaba produint histamina: un derivat de l'amoníac.

Hi ha la possibilitat que la cadena del fred es trenqués al mateix vaixell on es va pescar la palometa, ja que el peix se sol mantenir en gel a temperatures properes als zero graus, però sense processos de refrigeració, indica La Voz de Galicia.

Dues possibles causes

En aquest moment, la investigació per esclarir com es va intoxicar el peix porta a dues vies: les empreses implicades (la proveïdora i la que va gestionar la cuina de la palometa); i el mateix peix, que podria haver arribat ja contaminat (a bord del vaixell).

Un cop se sàpiguen els detalls, des de la Conselleria de Política Social es prendran les mesures necessàries.

Els pares i mares han demanat una auditoria

La Federació Provincial d'AMPES ha anunciat que durà a terme la seva pròpia auditoria, a banda de la que realitzarà Sanitat, a través de l'empresa que porta el control de qualitat dels menús.

El president de la Fampa, Rogelio Carballo, ha assegurat que s'assumirà la responsabilitat que pertoqui. Aquesta federació gestiona 18 menjadors d'escoles públiques on mengen, cada dia, 1.000 nens.

Reaccions al·lèrgiques dels nens

Després de la ingesta del peix contaminat, alguns nens van patir diverses reaccions lleus: erupcions cutànies, picor a la boca, malestar estomacal, febre lleugera o inflamació, entre altres.

Les escoles on es van registrar més casos de nens intoxicats van ser Campolongo, amb 12; Álvarez Limses, amb 9 i San Martiño de Salcero amb 7.