El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha alertat, aquest dimecres, del robatori de dues fonts radioactives a la localitat de Villaluenga de la Sagra (Toledo).

El Consell de Seguretat Nuclear adverteix que l'equip pot ser perillós si es manipula

L'equip radioactiu, propietat de l'empresa malaguenya 'Centre d'Estudis de Materials i Control d'Obra S.A. (CEMOSA), es trobava a l'interior d'un vehicle aparcat al carrer Xiprers de la localitat toledana. Algú va robar el vehicle amb les dues fonts radioactives al seu interior. Quan l'empresa se'n va adonar va donar la veu d'alarma CSN.

L'equip sostret conté fonts radioactives de categoria 4 en una escala que té un màxim de 5. L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica estableix aquestes categories, sent la 5 la menys perillosa.

L'equip no suposa un perill ni risc per a la salut sempre que es mantingui íntegre i tancat. Si s'obre o es destrueix, sí que pot arribar a ser perillós per a les persones que estiguin a prop en aquell moment.

L'equip consta d'una maleta portadora, de color taronja, de dimensions 80x50x50 centímetres amb obertura superior i doble tancament de seguretat. L'equip és de color taronja amb forma de caixa, nansa metàl·lica a la part superior, pantalla de cristall amb un teclat numèric i un tub metàl·lic on s'allotja una de les fonts radioactives. Tant la maleta com l'equip disposen de la senyalització corresponent: trèvol i posa escrit la paraula RADIOACTIU.

Les autoritats recomanen que si algú troba els equips radioactius, no els manipuli i truqui immediatament al 112, que és el telèfon d'emergències.