Alarma a Terrassa (Vallès Occidental) per l’aparició d’uns cartells amenaçadors als pipicans de la població. Diverses persones han denunciat que algú ha penjat uns cartells anònims en què s’avisa que s’ha ruixat diverses parts del pipican amb sulfat d’estricnina, un verí utilitzat des de fa segles per matar plagues de petits mamífers però també gossos, gats i ocells.

El text “recomana” als propietaris de gossos que no passin per dins del recinte, i alerta que, si algú no sap què és l’estricnina, ho descobrirà de seguida: “és qüestió d’uns 15 minuts”. I encara remata l’amenaça: “repetiré l’acció diverses vegades durant aquest any”.

El text avisa que els animals poden morir en 15 minuts i que ruixarà amb verí els parcs "diverses vegades"

Segons han confirmat fonts municipals a ElCaso.cat, el cartell s’ha detectat en un dels nou espais de lliure circulació de gossos que hi ha a Terrassa: concretament, al que hi ha a l’avinguda de Béjar, al nord de la ciutat. Aquest mateix punt es va precintar aquest diumenge al matí, quan es va denunciar l’aparició del cartell.

Aquest dilluns, però, s’ha decidit tancar tots els pipicans de la ciutat preventivament, mentre el servei de Medi Ambient registra, analitza i neteja tots els espais. A hores d’ara, diuen des de l’ajuntament, no s’hi ha trobat res, però admeten que aquest producte “pot ser complicat de detectar”. També estan en contacte amb el Col·legi de Veterinaris per conèixer millor la substància i si hi ha o no casos d’enverinament.

Paral·lelament, la policia municipal investiga, des de la mateixa aparició del cartell, qui l’ha col·locat i si es tracta només d’una amenaça o si realment s’han ruixat aquests espais amb la substància verinosa.

Un verí utilitzat des de fa segles

L’estricnina és una pols blanca, inodora i amarga, soluble en aigua com si fos sal, i que, en una dosi suficient, provoca una gran estimulació del sistema nerviós central, agitació, convulsions i dificultat per a respirar, portant, fins i tot, a una fallada respiratòria i a la mort cerebral. A més, amb dosis superiors, pot provocar asfíxia. Els efectes apareixen entre 10 i 30 minuts després d’ingerir el producte.

Segons han revelat diversos usuaris i entitats animalistes a les xarxes socials, no és el primer cop que passa. Tot i que per ara no consta que hagi mort cap animal de companyia enverinat, sí que hi ha hagut mascotes, segons s’ha denunciat a les xarxes socials, que han caigut malaltes després de passejar per un d'aquests parcs de la ciutat: un dels casos, sembla ser, s'hauria donat al pipican que hi ha al parc de Vallparadís a l'alçada de l'avinguda Jacquard, el més proper al centre de la ciutat.