L'advocat donostiarra Miguel Alonso Belza, conegut especialista en violència contra la dona, ha estat condemnat a penes que sumen 7 anys de presó per maltractar la seva exparella sentimental.

El Jutjat Penal número 2 de Sant Sebastià ha dictat una sentència en què atorga total credibilitat al relat de la dona que va denunciar al lletrat, que va descriure en la seva denúncia i en el judici oral nombrosos episodis d'agressions físiques infligits per l'advocat a partir que ella decidís posar fi a la seva relació, l'any 2016. La sentència detalla com l'advocat va colpejar, va clavar puntades de peu, va estirar del cabell, va agafar per les solapes, va escopir i va tirar contra la paret la víctima en les discussions que van mantenir en diverses ocasions durant l'any 2016.

L'advocat haurà de complir una condemna de 7 anys de presó

 

Alonso Belza és conegut per haver representat la família de Nagore Laffage, víctima d'un assassinat masclista als Sanfermines el 2008, a més d'haver estat advocat del torn d'ofici de Violència Contra la Dona de Gipuzkoa i haver participat en diversos assumptes judicials de rellevant eco mediàtic al País Basc.

La sentència condemna a Alonso Belza a 8 mesos de presó per un delicte de coaccions lleus, 16 mesos per un delicte de maltractament habitual, 4 anys i 6 mesos per sis delictes de maltractament no habitual, i uns altres 6 mesos de presó per un delicte de lesions. L'advocat haurà de complir la pena de presó, ja que el jutge ha desestimat la pretensió de la defensa que imposi una pena alternativa, com multes o treball en benefici de la comunitat.

La sentència destaca que Alonso Belza és "un prestigiós advocat en la lluita contra la violència sobre les dones, que en els últims anys havia assumit un paper molt actiu, amb múltiples intervencions públiques sobre la matèria". Per aquesta raó, el jutjat entén que l'advocat "mereix el més gran dels retrets penals, perquè a tota hora va ser conscient de la il·licitud de la seva conducta, en la seva condició d'advocat especialitzat en la matèria."

Un enregistrament d'una discussió

Una d'aquestes discussions va ser gravada per la víctima, que havia seguit el consell d'un amic i havia instal·lat una càmera al casa seva, una prova que la defensa va sol·licitar que fos anul·lada, però que el jutge ha considerat lícita.

En aquest vídeo s'aprecia com Alonso Belza llança el seu telèfon mòbil i un altre objecte a la víctima, li crida, li clava una bufetada a la cama, l'empeny i l'agafa per la solapa. La sentència considera que aquestes imatges serveixen de prova "de l'infern viscut per la dona per partida doble": per la pròpia violència soferta durant l'any 2016 quan va decidir posar fi a la relació, però també per l'angoixa que li generava el que ningú no l'anés a creure per ser l'agressor qui era.

L'advocat de la defensa, Juan Román Zubillaga, ha assenyalat que recorrerà la sentència en apel·lació davant de l'Audiència de Gipuzkoa.