La Fiscalia de Barcelona s'ha querellat contra tres responsables de dues empreses de gestió i transport de residus acusades de llançar a l'abocador de Manresa, a la comarca del Bages, restes clíniques de coronavirus, com a xeringues o respiradores, sense tractar-los ni desinfectar-los.

En la seva querella, el ministeri públic acusa d'un delicte contra el medi ambient als dos responsables d'una empresa encarregada de la gestió dels residus sanitaris de dues clíniques de Manresa, així com al gerent de la societat a la qual van subcontractar per transportar les restes fins a l'abocador.

La denúncia es dirigeix contra els responsables d'aquestes empreses per haver permès el transport i deposició dels abocaments sanitaris, que havien estat en contacte amb el coronavirus, "amb incompliment flagrant de la normativa sanitària, assumint de manera conscient les conseqüències derivades del risc generat".

GuardiaCivil retrovirus Manresa

Un agent de la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Retrovirus / Cedida

La investigació que ha donat motiu a la querella s'emmarca en l'operació "Retrovirus", que el SEPRONA de la Guàrdia Civil va iniciar per evitar irregularitats en el transport i l'eliminació de residus sanitaris generats per la pandèmia de la Covid-19.

Més de 78 tones de material infectat

Els agents van constatar que les empreses denunciades havien llançat a l'abocador de Manresa més de 78 tones de residus sanitaris procedents de dos centres de la població, que incloïen equips de protecció individual, xeringues, lots de medicació, vials amb restes de sang, envasos amb solucions aquoses, degotadors o respiradors, "sense cap tractament".

Concretament, sosté la querella, els vehicles transportaven els residus des dels hospitals a l'abocador sense senyalitzar els riscos associats a la càrrega i sense l'embalatge doble o triple obligat per llei per a aquest tipus de deixalles.

“Alt risc sanitari”, segons la Fiscalia

Les bosses que contenien les restes es compactaven dins dels camions encarregats del transport, la qual cosa provocava que moltes d'elles es trenquessin i es vessessin durant el trajecte líquids infecciosos, i eren llançades directament en l'abocador, la qual cosa, segons la querella, comportava un "alt risc sanitari" tant per als operaris com per a la salut pública en general.

A més, les restes sanitàries es dipositaven en l'abocador sense desinfectar, afegeix la Fiscalia, "contenint càrrega viral presumptament infecciosa" per tractar-se de residus perillosos.

En la seva denúncia, el ministeri públic recorda que la llei obliga a transportar els residus sanitaris considerats perillosos en un espai de càrrega impermeable a l'aigua, degudament identificat, i a l'interior d'un embalatge doble o triple, amb bosses tancades amb brides o elements similars.