Una ciutat de 50.000 habitants, convertida pràcticament en un desert. Una bomba de la Segona Guerra Mundial ha obligat a desallotjar 36.177 persones de casa seva a Battipaglia, una ciutat de la província italiana de Salerno. La bomba va ser trobada fa setmanes en una zona agrícola a tocar de la principal autovia i de les vies del tren que connecta el nord i el sud d'Itàlia.

Els experts en desactivació d'explosius van determinar que la bomba no es podia moure perquè, pel tipus de detonador, corria el risc que explotés, i la solució ha estat espectacular: s'ha de detonar al mateix lloc i, per seguretat, s'ha desallotjat un radi de 1.600 quilòmetres on hi ha prop de 20.000 habitatges.

Aquest diumenge a la matinada ha començat aquest insòlit operatiu, que ha convertit Battipaglia en un desert per un dia. També s'han tallat totes les comunicacions, com l'autovia o la xarxa de trens, provocant un petit caos.

mapa battipaglia

S'ha desallotjat un radi d'un quilòmetre i mig

Centenars de cotxes, autobusos i ambulàncies

Els altaveus anunciaven que "l'evacuació està en progrés i tots els habitatges han de ser desallotjats"; s'han establert controls policials i de voluntaris a tots els punts d'accés, centenars de cotxes i d'autobusos han anat transportant els habitants fora de la ciutat i les ambulàncies han contribuït, també, a aquesta evacuació total de més de mitja ciutat.

L'espectacular dispositiu també compta, és clar, amb l'exèrcit, que ha muntat un gran búnquer amb barricades de sorra per fer esclatar la bomba i minimitzar els danys. Per evitar danys superiors, a més, s'ha tallat tot el subministrament elèctric i de gas.

S'espera que els gairebé 40.000 evacuats s'hagin d'esperar unes dotze hores fins a poder tornar a casa en el que serà un operatiu històric. Això sí, per evitar que els lladres aprofitin el toc de queda per saquejar tot el que puguin, s'han desplegat nombrosos drons que vigilen tots els carrers de la ciutat per detectar moviment.