El fiscal General de Malta ha emès la seva acusació i ha demanat cadena perpètua contra l'empresari Yorgen Fenech per haver exercit un rol en l'assassinat de la periodista maltesa Daphne Caruana Galizia el 16 d'octubre de 2017.

La fiscalia va presentar formalment la seva acusació contra Fenech, arrestat el novembre de 2019 al seu luxós iot a la costa de Malta quan intentava fugir, i processat per complicitat en assassinat i conspiració criminal.

Atemptat amb cotxe bomba

La periodista Daphne Caruana Galizia, que va denunciar en el seu blog Running Commentary la corrupció endèmica en aquest arxipèlag mediterrani, excolònia britànica i que va entrar a la Unió Europea el 2004, va morir als 53 anys en un atemptat amb cotxe bomba el 16 d'octubre el 2017. Una bomba va fer saltar el seu cotxe pels aires a pocs metres de casa seva, en un atemptat que va commocionar l'opinió pública del país i que va provocar la dimissió el 2020 del primer ministre maltès, Joseph Muscat, a qui la família acusava de permetre la corrupció al país.

Yorgen Fenech / Malta Today

Yorgen Fenech / Malta Today

La reportera va descobrir els vincles entre Fenech i els polítics maltesos d'alt nivell en investigar tot el referent a Malta dels "Panama Papers" o "Papers de Panamà". La filtració d'aquests documents el 2016 va revelar com des d'un despatx panameny d'advocats es van crear infinitat de societats fictícies per evadir impostos o blanquejar capitals.

Daphne Caruana Galizia va revelar principalment que una empresa de Dubai, 17 Black, pagaria diners a Keith Schembri, en aquell moment cap de gabinet del primer ministre Joseph Muscat, i a Konrad Mizzi, el ministre de turisme, recull Infobae. Es desconeix quins beneficis hauria obtingut a canvi d'aquests presumptes suborns.

El grup de periodistes que va reprendre les investigacions de la reportera assassinada va revelar que 17 Black era propietat de Fenech. El cap de govern va renunciar, acusat d'haver interferit en l'assumpte i d'haver protegit els seus col·laboradors. També van dimitir el seu cap de gabinet i el ministre de Turisme.

Yorgen Fenech / Malta Today

Yorgen Fenech / Malta Today

El magnat, pressionat per les investigacions de la periodista, va ser acusat d'idear el crim i de seguida va dirigir la seva acusació contra el Govern, especialment contra el cap de gabinet de Joseph Muscat, Keith Schembri, a qui va qualificar de cervell de l'assassinat.

Vince Muscat, un dels sicaris, es va declarar culpable

Ara per ara Vince Muscat, indicat com un dels sicaris, va ser condemnat el febrer passat a 15 anys després d'admetre la seva participació en l'assassinat de la periodista. Els altres dos presumptes sicaris, els germans George i Alfred Degiorgio, també seran jutjats.

Yorgen Fenech / Malta Today

Yorgen Fenech / Malta Today

Al seu torn, amb aquesta acusació formal, el magnat Fenech s'haurà d'asseure al banc dels acusats en un judici per l'assassinat de la periodista, van informar els mitjans maltesos.

El magnat s'enfronta a càrrecs de complicitat en assassinat i associació delictiva, per la qual cosa s'ha demanat cadena perpètua pel primer delicte i una sentència addicional de 20 a 30 anys pel segon.

Fonts legals van explicar a "Malta Today" que amb aquesta petició s'esfumen les esperances que Fenech podria haver tingut de que se li concedís una fiança.