WhatsApp és una reina de les aplicacions de missatgeria instantània, encara que cada vegada té més funcions que el fan ser més que una simple app per intercanviar missatges en temps real. Gràcies a les seves nombroses actualitzacions es poden fer una quantitat considerable de coses amb ella com trucar, enviar arxius, compartir la nostra ubicació o fins i tot fer una videotrucada.

S'ha popularitzat extremadament als països occidentals, trobar una persona que no tingui un compte de WhatsApp és una cosa poc comuna, fins i tot hi ha diverses persones de la tercera edat que han estat capaços de superar la fractura digital i han après a utilitzar-la adequadament.

El seu sistema i mecàniques són realment senzilles,  i per això és accessible per a gairebé qualsevol tipus d'usuari i els controls són molt intuïtius. Fins i tot per a les persones que no tinguin una bona ortografia o els costi escriure en un teclat de telèfon mòbil, hi ha alternatives com les notes de veu o fins i tot els teclats predictius i correctors.

Augmenten les estafes per WhatsApp

Els estafadors s'aprofiten de la popularitat de WhatsApp, que és utilitzat per persones de diferents rangs d'edat i de poder adquisitiu. És per això que intentar fonamentar una estafa a través aquest mitjà assegura que hi haurà moltes víctimes potencials, també els que no estan familiaritzats amb l'entorn digital poden ser més vulnerables.

Whatsapp Pixabay (2)

WhatsApp / Pixabay

Encara que anteriorment les estafes es feien a través d'SMS o correu convencional, les estafes mitjançant plataformes digitals com WhatsApp o altres xarxes socials s'han tornat molt freqüents i per això és molt important conèixer els mètodes dels delinqüents perquè no ens enganyin amb facilitat.

Aquestes persones ara han començat a suplantar la identitat d'empreses multinacionals, tenen coneixements informàtics i cada vegada preparen estratègies més elaborades per enganyar un major nombre de persones. Ja que, a vegades, si creiem que ens dirigim a una empresa coneguda, no tenim por que ens puguin estar estafant.

Els trucs per evitar aquestes estafes

El primer truc per evitar ser enganyat és el de desconfiar i assegurar-se de la identitat de la persona que està contactant amb nosaltres per WhatsApp. A més, no totes les empreses utilitzen aquest medi per parlar amb els seus clients i és convenient assegurar-se que l'entitat que, suposadament, està contactant amb nosaltres utilitza aquesta aplicació habitualment.

També ho hem de comprovar per altres canals, cridant a les oficines, enviant un correu electrònic o fins i tot anant a les oficines centrals en casos més extrems. Hem d'anar molt amb compte quan ens envien missatges amb faltes d'ortografia, una entitat important mai no permetria aquest tipus de tractes amb els clients, així que sempre haurem de desconfiar en aquests casos.

Si la persona que ens envia missatges sembla ansiosa o apressa per fer alguna operació, hauríem d'estar alerta. L'objectiu dels estafadors és el d'aconseguir diners o dades ràpidament i desaparèixer, per la qual cosa cada minut que passa fa que puguem adonar-nos del seu engany i denunciar-los.