Les fórmules màgiques per aconseguir diners no existeixen. Per administrar els nostres actius adequadament és necessari tenir hàbits i idees molt clares que puguin ajudar-nos a estalviar i invertir molt millor els nostres ingressos i generar nous amb altres projectes.

Hi ha diverses persones que s'autodenominen com una espècie de 'gurus' dels diners i prometen a altres de grans quantitats de diners per una petita inversió inicial. Llastimosament, en els últims anys han sorgit moltes estafes en les quals les persones que tenen més urgències econòmiques acaben caient.

Realment tot es basa a estudiar l'entorn econòmic i hi ha algunes persones que tenen experiència i una perspectiva millor per a això i altres que creuen poder fer-ho i fracassen com a consellers. És una tasca que no és senzilla i comporta molta feina prèvia d'anàlisi, avaluant les millors opcions per a una persona i el seu creixement personal i monetari.

Els consells de l'expert de Harvard

Laurence J. Kotlikoff és un economista que treballa com a professor a la prestigiosa Universitat de Boston. Va estudiar a Harvard, un dels centres d'educació superior més ben valorats del món. És tota una eminència en el seu camp i ha escrit diversos articles sobre l'economia generacional, la política fiscal, l'economia computacional i el creixement econòmic personal.

Recentment, Kotlikoff ha compartit un article escrit en la CNBC en el qual dona consells a la gent sobre com administrar els seus diners, en què invertir, quines carreres són les més rendibles per assegurar un futur pròsper i com gestionar la jubilació.

Laurence Kotilkoff Twitter

Laurence Kotilkoff / Twitter

El primer consell que dona l'economista és el de no hipotecar el futur a costa de tenir estudis universitaris. Creu que s'ha de buscar una bona educació gràcies a les beques i els programes formatius que ofereixen diverses institucions.

També recomana no llogar habitatges, diu que sempre serà molt més rendible a llarg termini comprar. És una forma d'inversió i en fer-ho evites pagar tants impostos (almenys als Estats Units). Diu que s'han d'accelerar els pagaments dels préstecs per reduir considerablement els interessos.

Consells formatius i de jubilació

Kotlikoff va escriure que s'ha de buscar una feina que ens agradi, però que no hi hagi moltes persones especialitzades, d'aquesta manera, els salaris seran més grans. També diu que no té res de dolent canviar de feina o d'estudis, encara que siguin molt diferents els uns dels altres.

De fet, que siguin dos camps molt diferents és molt positiu, ja que donaria a les persones més opcions laborals per al futur.

Finalment, l'economista de la Universitat de Boston diu que el millor és no optar per la jubilació anticipada. Creu que el temps i la qualitat de vida que dona aquesta opció pot ser molt productiva. Tot i això, no ho recomana, ja que la pensió que rebrem serà inferior a la que realment necessitem.