Austràlia revisarà per segona vegada el cas de Kathleen Folbigg, condemnada a presó el 2003 per la mort dels seus quatre fills, després que sorgissin dubtes sobre la causa de la mort dels menors, informen aquest dimecres les autoritats locals.

El fiscal general de la regió de Nova Gal·les del Sud, Mark Speakman, va apuntar avui en un comunicat que si l'exjutge Thomas Bathurst, a càrrec d'aquesta segona investigació independent, considera que hi ha un "dubte raonable" de què els nens no van morir en mans de la seva pròpia mare, llavors derivarà el cas al Tribunal Penal d'Apel·lacions.

Folbigg, qui va ser condemnada el 2003 a 30 anys de presó per l'assassinat de tres dels seus fills i per l'homicidi d'un altre d'ells, ha apel·lat sense èxit en diverses oportunitats la seva condemna.

Els seus advocats continuen mantenint que és innocent

Els advocats de Folbigg, que defensa la seva innocència, argumenten que existeixen evidències científiques que podrien explicar la mort per causes naturals i genètiques dels quatre menors, entre 1989 i 1999 i amb edats compreses entre els 19 dies i els 18 mesos.

Carola García Vinuesa Twitter
Carola García Vinuesa / Twitter

El març de 2021, uns noranta científics, entre ells experts en trastorns genètics, van firmar una petició demanant a la governadora general de Nova Gal·les del Sud, Margaret Beazley, el perdó i l'alliberament de la dona de 54 anys en considerar que existeixen fortes evidències que demostren la seva innocència.

Un article científic és la seva carta

Així mateix, un estudi científic publicat a la revista Eurospace el 2019 va indicar que dues de les nenes de Folbigg haurien mort a causa d'una mutació genètica anomenada CALM2 que causa la mort sobtada cardíaca. Fa anys que un equip de científics liderat per l'espanyola Carola García Vinuesa intenta demostrar-ho i sembla que estan a prop d'aconseguir-ho.

Speakman, que s'ha negat a indultar Folbigg en considerar-lo "inapropiat", va recalcar que només una investigació "transparent, pública i justa" pot donar claredat sobre els fets. El 2018 ja es va realitzar una primera revisió judicial que va ser rebutjada per un magistrat un any més tard, igual com la seva consegüent apel·lació el març de 2021.

Golbigg podria netejar el seu nom

Durant molts anys s'ha associat la figura de Kathleen Golbigg a la d'una mala persona que va assassinar els seus fills i aquest estudi podria netejar el seu nom després que moltes persones s'hagin referit a ella com la pitjor assassina de la història d'Austràlia.

Durant gairebé 20 anys ha hagut de suportar que la hi assenyalin per un crim que potser no va cometre. Aquest cas ha fet que moltes persones hagin tornat a comentar a les xarxes socials si s'ha de permetre la pena de mort o no, ja que es podria aplicar a una persona que és innocent, com podria ser el cas de Golbigg.