La Policia Local de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) ha evitat un crim masclista "possiblement mortal" a París, gràcies a la intervenció del Servei d'atenció a les Víctimes (SAV). L'operació i la investigació, que ha comptat amb la participació dels Mossos d'Esquadra i la policia francesa, posa de manifest la importància que qualsevol persona que pateixi violència masclista, o tingui coneixement d'una situació de violència de gènere, denunciï els fets. 

Tot va començar dues setmanes enrere, quan el SAV va rebre la trucada d'una veïna del municipi. La noia, molt amoïnada i angoixada, volia denunciar la situació de possible maltractament que una familiar seva vivia a França, concretament a la capital, París. La santfeliuenca posava de manifest que la seva tieta patia un cas de violència masclista "molt fort i actiu", segons ha relatat l'agent de la Policia Local encarregada d'aquest cas a ElCaso.cat. En aquell moment, l'agent no s'ho va pensar i va dedicar tots els seus esforços a col·laborar amb la denunciant i trobar el parador de la víctima de violència masclista, malgrat els obstacles que el cas presentava, com ara la distància, l'idioma i la mateixa família de la víctima. 

Les pressions familiars gairebé frenen la investigació

Els serveis tècnics del SAV, concretament l'agent encarregada del cas, hi ha estat treballant durant una setmana a temps complet, pràcticament "dia i nit", per tal de guanyar-se la confiança de la denunciant. L'agent va estar en contacte estret amb ella, reunint-se en diverses ocasions i entrevistant-se a partir de videotrucades. En una de les reunions, la santfeliuenca va mostrar a la policia diversos vídeos en els quals estaven gravades les agressions que patia, així com els seus crits d'ajuda i les amenaces que patien els dos fills menors de la parella: aquest fet va ser clau per determinar la gravetat de la situació. L'agent ha explicat a aquest mitjà que la denunciant, tot i mostrar-se molt decidida a denunciar el maltractament que vivia la seva tieta, va estar a punt de fer-se enrere a causa de les pressions familiars que rebia des de França i des del Marroc; una altra tieta seva, per exemple, la va convèncer perquè no expliqués res i retirés la denúncia. "Tenia por i no volia continuar col·laborant per les possibles represàlies que podia viure per part de l'agressor", explica l'agent a aquest mitjà, recordant que l'home tenia a tota la família amenaçada. 

El risc de mort era "molt alt"

Tot i que la investigació ha patit diversos entrebancs, el SAV de Sant Feliu de Llobregat va aconseguir la confiança i la col·laboració de la denunciant, que finalment va decidir continuar amb la denúncia. L'agent explica que, després de veure els vídeos i tenir coneixements de les lesions de gran gravetat que havia patit i patia la víctima, va considerar que el "risc de mort era molt real", tant de la víctima com dels seus fills. 

L'agent va traslladar el cas als Mossos d'Esquadra per tal que el posessin en coneixement a la policia gal·la. Després de les investigacions per part d'aquests cossos policials, amb el testimoni de la neboda denunciant inclòs, la setmana passada es va procedir a l'arrest de l'agressor, qui va ser empresonat directament. "Que la primera mesura contra l'agressor fos condemnar-lo a presó deixa entreveure la gravetat dels maltractaments que patia la víctima; era una situació de violència masclista que feia anys que durava", relata l'agent. "La víctima no volia ni podia denunciar, i la policia tampoc podia accedir a ella. De fet, mai hauria denunciat". La policia, amb aquest cas, vol conscienciar a la població que denunciar les situacions de violència masclista és necessari per a poder posar-los fi. "Afortunadament, dins la gravetat, aquest cas s'ha resolt de manera favorable. Per això és tan important denunciar", afirma l'agent. Aquest cas de violència de gènere ha recorregut més de 1.000 quilòmetres, que han acabat amb l'agressor a presó, i la víctima i els seus fills, protegits pels serveis francesos. 

El SAV de Sant Feliu ha atès en un any més de 60 casos

El Servei d'atenció a les Víctimes és una línia telefònica confidencial a través de la qual s'atén a les víctimes de violència de gènere, o a persones que tenen coneixement de situacions de violència masclista. Va implantar-se a la localitat barcelonina un any enrere i, des d'aleshores, s'han atès gairebé 70 casos.