La major part de multes de trànsit que es posen a Espanya són per superar la velocitat màxima permesa. De fet, segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), dues de cada tres sancions que es van imposar el 2020 van ser per circular a una velocitat inadequada. Per capturar els infractors, la DGT compta amb radars de tota mena: fixos, mòbils i de tram. A més d'utilitzar aquests dispositius, que semblen ser els nostres enemics, també hi ha Agents de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil a peu de carretera per vigilar que els conductors no s'excedeixin de velocitat.

Les multes són silencioses i sorprenen l'infractor

El que més molesta els 'kamikazes' de les carreteres possiblement és el factor sorpresa de les multes. Per norma general, les multes per excés de velocitat solen ser silencioses. El més habitual és que l'infractor no sàpiga que ha estat captat per les càmeres fins que, sense saber-ho ni voler-ho, li arriba la notificació de la sanció per correu certificat i tots són queixes. D'allà rau la importància de facilitar a Trànsit l'adreça postal que ha de notificar-nos una multa cada vegada que canviem de domicili.

Aquests són els passos per saber si tens multes pendents

Tanmateix, hi ha una alternativa al correu postal —que ja sembla ser antiquat— que permet a la DGT contactar amb la persona infractora per comunicar-li que té una multa. Es tracta de l'aplicació mòbil miDGT.es i que et permetrà, entre altres funcions, consultar si tens una multa pendent de pagament. Per realitzar la recerca és molt senzill. Primer de tot, és necessari tenir l'aplicació descarregada i identificar-se a través de la Cl@ve Pin, clau permanent o introduint les dades personals. A continuació, s'ha de clicar en la part superior esquerra de la pantalla per accedir al menú i seleccionar l'apartat 'Les meves Multes'.

Si desafortunadament tens multes pendents de pagament, la pantalla mostrarà les sancions que encara no han estat abonades. Cada multa conté la mateixa informació que l'usuari rebria també en format físic a través d'una carta certificada: matrícula del cotxe, lloc on s'ha comès la infracció, expedient de la multa i l'import d'aquesta. Pel que respecta a aquest últim concepte, s'especifica quina és la quantia de la sanció i l'import reduït si l'infractor encara és a temps de beneficiar-se de la rebaixa del 50% per pagar abans. Per abonar el pagament no fa falta tasques més àrdues, ja que la sanció es pot pagar al moment, sense necessitat de desplaçament a cap oficina bancària o Direccions Provincials de Trànsit. Simplement, cal introduir el número de targeta i validar l'operació.

Alternatives a l'aplicació mòbil

Els conductors que no s'han descarregat al mòbil l'aplicació de Trànsit també té altres alternatives per esbrinar si tenen una multa pendent de pagament a través de l'smartphone. Per a això és necessari que es donin d'alta en l'Adreça Electrònica Viària (DEV), una espècie de bústia electrònica on rebran les notificacions de forma telemàtica. Prèviament, és necessari donar-se d'alta del servei a través de la Seu Electrònica de la DGT i estar en possessió del certificat digital. En aquest cas, cada vegada que l'usuari rep una comunicació o una notificació, rep un missatge en el seu correu electrònic o al mòbil on se l'informa que revisi la bústia. Per consultar el contingut del missatge només es necessita entrar a l'aplicació amb certificat o DNI electrònic.

L'aplicació miDGT.es va ser llançada el mes de març de 2020 a causa de les restriccions en ple confinament i ha tingut una gran acceptació. De fet, ja acumula més de 6,4 milions de descàrregues.