Els Mossos d'Esquadra enxampen una dona a Cerdanyola del Vallès que robava als cotxes de pàrquings de centres comercials amb el mètode de la "collita". Així funciona el mètode i com es pot evitar.

Així et roben dins el cotxe mentre compres

Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Cerdanyola van detenir el passat 16 de març una dona de 24 anys, de nacionalitat cubana i veïna de Viladecans, com a presumpta autora de quatre furts i pertinença a grup criminal.

Durant el mes de març es va detectar un augment significatiu dels furts amb el mètode de la "collita" en diversos aparcaments de centres comercials de Montcada i Reixac, Cerdanyola, Barberà del Vallès i Badia del Vallès.

Aquesta mena de robatoris es fan normalment entre tres o més lladres que es reparteixen les tasques: un distreu la víctima, l’altre furta la bossa de mà o qualsevol objecte de valor de l’interior del vehicle i el tercer els espera en un vehicle per fugir ràpidament.

El mètode de la "collita"

La forma de distracció utilitzada dona nom al furt, collita. Un dels autors llença a terra, prop de la víctima i del seu cotxe, unes monedes, unes claus o qualsevol objecte per fer-la creure que li ha caigut.

Això provoca que descuidi la seva bossa de mà o els efectes personals dins del seu cotxe i és en aquest moment que un altre home, que s’havia mantingut amagat, aprofita per emportar-se’ls. Tot seguit, els dos homes són recollits en cotxe pel tercer i marxen ràpidament.

Els vehicles que utilitzen acostumen a ser llogats a nom de terceres persones no relacionades amb els delictes o bé a nom d’algun dels autors que no consti en els arxius policials.

Enxampada a Cerdanyola del Vallès

El passat 16 de març agents del grup d’investigació de Cerdanyola van detenir una dona que formava part d’un grup criminal especialitzat en aquesta modalitat delictiva i se l’acusa de quatre furts comesos aquest mes de març a Cerdanyola i a Barberà del Vallès.

A més, els agents han aconseguit identificar els altres tres membres d’aquest grup que es troben en crida i cerca.

D’altra banda, agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Granollers van denunciar penalment, el passat 16 de març, tres homes per cinc furts d’aquesta tipologia comesos durant els darrers dos mesos a Granollers, Montcada i Reixac, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell i Blanes.

Evitar robatoris al cotxe

Segons el cos policial, aquest augment de furts a través d'una estratègia tan concreta hauria estat una adaptació de la delinqüència més especialitzada en el furt de carteres o bosses de mà i que, davant la disminució de turistes o usuaris de transport públic o aeroports, han buscat un nou punt d’afluència de persones com serien els centres comercials per dur a terme les seves activitats delictives.

Els Mossos aprofiten aquest cas per donar uns consells de seguretat per evitar ser víctima d'un delicte així.

Robo coche / Pixabay

Roben cotxes a pàrquings de centres comercials del Vallès amb el mètode de la "collita" / Pixabay

Recomanen vigilar en estacionar i en marxar si hi ha algú a prop del cotxe en actitud d'espera. Si en carregar compres i efectes personals, algú crida l'atenció, ignorar-lo i tancar el vehicle.

Per altra banda, si no es pot evitar el robatori, s'haurà d'intentar memoritzar i anotar la placa de la matrícula del cotxe en què fugin i trucar el 112 per denunciar els fets. Després, s'haurà d'interposar una denúncia a la comissaria més propera.