Rescat a gran altura d'una excursionista al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Una dona estava realitzant muntanyisme amb diverses companyes per la zona del parany natural i van quedar-se extraviades a 2.550 metres d'altura, al port de Ratera. No van poder arribar al refugi d'Amitges com tenien previst. Això va provocar que passessin la nit al ras i amb un fred i vent molt extrem que va provocar una hipotèrmia greu a una d'elles. Però els Bombers de la Generalitat han rebut aquest matí un avís i han activat immediatament l'operatiu d'emergències.

Els bombers han rebut l'alerta de la incidència a les 11.06 hores d'aquest dissabte i s'han desplaçat fins al lloc, molt a prop del Pic de Saboredo i dins del terme municipal d'Espot (Pallars Sobirà). L'objectiu era rescatar les tres excursionistes que s'havien quedat atrapades a més de 2.000 metres d'altura i sense poder continuar caminant fins arribar al refugi més proper. En arribat al lloc, la muntanyenca patia hipotèrmia greu i ha estat evacuada en helicòpter pel Grup d'Actuacions Especials (GRAE) del cos fins a la base de Tírvia. Un cop allà, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) l'ha traslladat fins a l'Hospital Arnau Vilanova de Lleida (Segrià).

Rescat de les tres excursionistes al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici aquest dissabte al matí / BOMBERS DE LA GENERALITAT
Rescat de les tres excursionistes al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici aquest dissabte al matí / BOMBERS DE LA GENERALITAT

La tragèdia de Balandrau

Afortunadament, el rescat de les tres excursionistes ha estat ràpid i la més greu ja està rebent tractament a l'Hospital Arnau Vilanova de Lleida. Tanmateix, una de les grans tragèdies viscudes al Pirineu català va donar-se el 30 de desembre del 2000 a la muntanya de Balandrau, al terme municipal de Queralbs (Ripollès). Un temporal molt fort i inesperat va sorprendre diversos excursionistes i esquiadors. Això va provocar allaus, tempestes de neu i corrents de vent que van deixar fins a deu persones mortes.