Sovint, utilitzem la tecnologia en el nostre dia a dia: a la feina, a casa, al cotxe... Però aquest cas va més enllà. Un dron ha salvat la vida a un menor de 14 anys que s'ofegava a la platja del Port de Sagunt (València). Els fets van ocórrer el passat divendres i, malgrat que hi havia bandera groga, el nen va decidir banyar-se igualment. El nen va ser ingressat a l'Hospital Públic del Port de Sagunt i va rebre l'alta el dissabte dia 2.

El dron portava una armilla salvavides

A causa de les grans onades i els corrents marins, el jove no aconseguia arribar a la riba de la platja i poder sortir d'aquell infern. Després d'una bona estona lluitant contra el mar, mostrava signes d'esgotament, com es pot veure en les imatges gravades per l'aparell tecnològic. Però el més sorprenent de tot arriba quan el dron deixa caure una armilla salvavides, que és recollida amb dificultats pel nen. Uns minuts després, el cos de socorrisme va arribar en una moto d'aigua per endur-se el nen amb una llitera flotant, tot i que també amb problemes pel mal estat del mar. 

Gràcies als drons, la resposta de salvament és més ràpida

No és el primer rescat que s'efectua amb aquesta tecnologia. De fet, és el cinquè d'aquesta temporada. El sistema de drons de vigilància i resposta ràpida es va posar en marxa a Sagunt l'any 2017, segons indica l'alcalde de la localitat, Darío Moreno, a El País. "Des de juny portem cinc intervencions, llençant des de l'aire armilles salvavides per guanyar temps mentre els equips de rescat arriben al lloc dels fets", explica.

L'empresa que presta aquest servei a la Platja de Sagunt és General Drones. El seu director general i també socorrista, Adrián Plaza, assenyala que "el nen estava esgotat, amb els braços quasi caiguts, amb el cap enrere, una resposta instintiva d'ofegament. Començava a tragar aigua, però per sort va agafar l'armilla llençada amb una corda des del dron per tal que tampoc pogués escapar-se per les onades".

Com funciona aquesta tecnologia?

El dron de salvament s'ha convertit en una eina imprescindible en més de 20 platges de la Comunitat Valenciana. Gràcies a aquesta nova tecnologia, els rescats són més ràpids —la velocitat a la qual va el dron és de 85 quilòmetres per hora— i, a més, es pot arribar al lloc on es troba la víctima sense que les condicions adverses ho impedeixin.

Els aparells estan sempre encesos i només s'activen quan reben un avís dels companys de socorrisme. Mentre aquests es llancen a l'aigua, el dron proporciona l'armilla de salvament. D'aquesta manera, el dron vigila la víctima en tot moment.

L'empresa General Drones

General Drones és una petita empresa creada per Adrián Plazas i Enrique Fernández. Segons expliquen al diari, van decidir emprendre aquest negoci després de presenciar una dona que s'ofegava davant seu i la qual va morir segons després a la moto d'aigua dels socorristes. A tots dos els apassiona el salvament i consideren que un rescat ràpid és essencial per evitar morts. Així doncs, van decidir construir aquests innovadors drons que només en cinc segons ja s'han enlairat, per la qual cosa, la resposta és normalment inferior a la dels socorristes.