Uber permetrà als seus clients d’una de les zones del Canadà, a Ontario, que puguin encarregar des de la seva aplicació Uber Eats la compra de marihuana, que podran rebre a casa seva. És un mercat legal en aquesta zona del planeta i sembla que pot ser el primer pas per incorporar, en el catàleg de productes que ofereix la companyia, a altres punts del món, començant pels Estats Units. De moment, no hi ha previsió que es pugui comprar marihuana per Uber Eats a Espanya.

La nova oferta d’Uber Technologies Inc forma part d’una associació amb una empresa de venda al detall de cànnabis Tokyo Smoke que oferirà els seus productes des de l’aplicació d’Uber Eats, que podran comprar la marihuana des de l’app i després passar-ho a recollir per alguna de les botigues de Tokyo Smoke de la zona d’Ontario més propera.  

La competència de Glovo puja al mercat de la marihuana

Aquesta gran empresa de la distribució al detall, que fa competència amb Glovo i altres del mateix sector, és de les primeres que ha optat per incloure entre els seus productes en venda el cànnabis, aprofitant l’augment d’aquest tipus de droga legal que s’està posant de moda per tot el món. Si ja venen alcohol, un altre tipus de droga legal, els directius d’Uber van pensar que també es podria fer amb aquest tipus de substància vegetal, que no és il·legal a tot arreu i que, en algunes varietats, com el CBD, són fins i tot legals.

Dara Khosrowshahi, el conseller delegat d’Uber, també ha obert la porta a comercialitzar cànnabis als Estats Units, seguint el mateix model que al Canadà, quan aquest tipus de marihuana sigui legal. En aquest país del nord d’Amèrica fa tres anys que la comercialització del cànnabis recreatiu és legal, però encara s’enfronta a un mercat il·lícit controlat pels narcos, que distorsionen el mercat. 

marihuana2

Imatge de marihuana / Cedida

Amb aquesta aposta d’Uber, asseguren, també permeten apropar la venda legal de marihuana a tothom, per collar més els venedors no legals de cànnabis. Segons dades de la policia del Canadà, en col·laboració amb les agències internacionals de la guerra contra el tràfic de drogues, la majoria de les vendes que es fan de marihuana al Canadà encara estan controlades per les organitzacions il·legals. 

El comerç de la marihuana legal, disparat

Al Canadà i a tot el món el creixement de la venda de marihuana legal és exponencial. Concretament, en aquest país aquest 2021 s’hauran venut 4.000 milions de dòlars d’aquesta droga, i està previst que escali fins als 6.700 milions de dòlars l’any 2026, segons unes dades recollides per Uber de la consultora BDS Analytics. Part d’aquest creixement també es va experimentar en productes relacionats amb aquest tipus de droga, que va ser exponencial durant la pandèmia i el confinament estricte que va patir tot el món l’any 2020 i part del 2021.

Els periodistes que van assistir a la presentació d’aquesta nova branca de negoci d’Uber van preguntar si la intenció era expandir-se a més estats, i des de l’empresa es va assegurar que s’està pendent de les regulacions federals i nacionals de cada país on opera Uber per valorar si es pot explorar aquest nou negoci o no. Ara mateix no hi ha previsió que es pugui vendre CBD, la marihuana sense THC, a Espanya, però l’operació d’Uber al Canadà obre portes.