El Nadal ja és aquí i amb les festes els sopars i dinars d'empresa. Això provoca desplaçaments extraordinaris en cotxe o en transport públic dels treballadors als restaurants i punts de trobada que poden acabar en "excessos" de alcohol. Al fer-se les celebracions fora d'horari laboral, normalment, molts opten per agafar el vehicle, el que pot provocar un risc al volant. Especialment al dia següent, per ressaca. Aquesta és la alerta que ha fet la Direcció General de Trànsit (DGT), després de dos anys (2020 i 2021) que aquests esdeveniments han estat mínims a causa de la pandèmia de la Covid-19. 

Molt de compte si condueixes amb ressaca

La DGT, com a màxim organisme de l'estat espanyol de trànsit i carreteres, ha fet algunes recomanacions pels conductors que decideixin agafar el cotxe al dia següent del sopar o dinar nadalenc d'empresa (partint de la base que s'optaria pel transport públic en el cas de beure a la celebració). "Si ahir vas beure, et recordem els efectes de conduir amb ressaca, semblants als de conduir sota els efectes de l'alcohol o la fatiga", ha explicat l'organisme al seu compte oficial de Twitter.

"Amb ressaca es duplica la dificultat per conduir i es superen en quatre vegades els límits de velocitat", han sentenciat des de la DGT. L'alcohol, tot i donar negatiu en un control, pot romandre al cos durant molt temps després d'haver ingerit una cervesa, un vi o un cubata. Per això mateix, la ressaca intervé directament de forma negativa a les habilitats i aptituds físiques i cognitives per agafar el vehicle, cosa que, com ha alertat l'organisme, duplica la dificultat per poder ser-hi al volant del vehicle.

Patrons físics i símptomes de la ressaca

La ressaca té, segons la DGT, patrons físics i símptomes molt concrets. Alguns serien la sensació constant de set, tremolors, fatiga, mal de cap, diarrea, tristesa, falta de son, nàusees o menor capacitat d'atenció. Per això, no donar positiu en un control d'alcoholèmia no vol dir que vagis al 100% per pujar-te al cotxe i conduir. Tant és així que l'activitat del cervell s'alenteix fins a 16 hores després que desaparegui l'alcohol del cos, s'incrementa l'esforç cardíac i existeix un risc de deshidratació (pel fet d'orinar molt sense beure aigua o refrescos).

Per últim, s'hauria de recordar que, més enllà de la ressaca, consumir alcohol i conduir pot comportar un delicte i tenir diverses sancions associades. Si la taxa en aire aspirat és entre 0,25 i 0,50 la multa serà de 500 euros i es perdran quatre punts, mentre que amb més de 0,50 s'hauran de pagar 1.000 euros i retiraran sis punts del carnet. Però encara hi ha un cas més extrem: un resultat superior a 0,60 mg/l en aire o 1,2 g/l en sang. En aquest supòsit podria comportar presó d'entre tres i sis mesos, així com una sanció a realitzar treballs en benefici de la comunitat de 30 a 90 dies, a més de no poder conduir d'un a quatre anys.