Internet és la font més gran (i accessible) d'informació, coneixement i entreteniment. Ens permet saber què passa a l'altra punta del món, parlar i interactuar amb persones amb qui mai no podríem, i accedir a tota mena d'informació i contingut. Les xarxes socials, que viuen actualment el seu punt més àlgid quant a nombre d'usuaris i creació de contingut, ens permeten tot això i més, com compartir també el nostre dia a dia. No obstant això, la principal problemàtica tant d'internet com de les xarxes socials és que cada vegada hi ha més menors d'edat exposats a les plataformes digitals, fet que suposa un greu perill per al creixement d'aquests joves.

Els nens d'avui dia, a causa de la seva primerenca exposició a internet i a les xarxes socials, tendeixen a créixer amb expectatives inabastables, com ser 'influencer', són potencials víctimes de cyberbullying o altres mètodes d'assetjament, i desenvolupen inseguretats difícils de gestionar a tan curtes edats, per esmentar alguns dels perills que suposa participar en les xarxes socials sent menor d'edat.

1 de cada 3 menors de gran vol ser 'influencer'

L'ofici de creador de contingut en xarxes socials, o 'influencer', és un dels més nous i que més desig causa entre els joves. Persones que viuen una vida plena de diversió i luxe a canvi de publicar-ho en xarxes socials, una cosa de què, d'altra banda, també gaudeixen. No és estrany, llavors, que 1 de cada 3 menors vulgui treballar com a 'influencer', segons publica l'últim estudi del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut; a més, en el mateix estudi es recull que 1 de cada 10 menors publica contingut amb l'objectiu de ser 'influencer', sense ser conscients de tot el que això comporta: cyberbullying, pèrdua de la intimitat i la privacitat, inseguretats, etcètera.

Tal com recull el portal Cyber Security News, exposar als menors d'edat a les xarxes socials suposa exposar-los també a una sèrie de riscos per als quals, a causa de la seva curta edat i falta de maduresa, encara no estan preparats per enfrontar-se. A més dels riscos físics, com el deteriorament de la visió, de la capacitat d'atenció, o alteracions en el son, entre d'altres, també existeixen riscos psicològics. Les persones que publiquen contingut a internet de forma periòdica amb l'objectiu de ser 'influencer' estan molt més exposades al ciberassetjament o cyberbullying, la qual cosa té una gran afectació psicològica en les seves víctimes, ja que genera una sèrie d'inseguretats difícils de tractar i curar.

Els altres perills de l'exposició a les xarxes socials

Començar a pujar contingut a les xarxes socials, malgrat que l'edat mínima per fer-ho és de 14 anys, pot comportar diversos perills. Per exemple, el fet de cedir les nostres dades suposa una vulneració de la nostra privacitat, una cosa que als 14 anys no es té en compte perquè no sabem exactament quines dades estem cedint ni quin ús se'ls donarà. Una altra problemàtica és l'exposició de la nostra intimitat: el fet de retransmetre des de casa nostra, o amb la nostra família a prop, no només vulnera la nostra intimitat, sinó també la seva. A més, també és molt més fàcil publicar informació delicada de forma errònia, com ara números de telèfon, la adreça de la casa o escola...

Voler publicar a les xarxes de forma constant i periòdica requereix esforç i treball per pensar el contingut, crear-lo, editar-lo... coses que comprometen el temps lliure de la persona i la seva vida social, la qual cosa, a llarg termini, també pot tenir afectacions psicològiques, i una cosa que, definitivament, no han de patir els menors d'edat, que encara no estan en edat de treballar.

La responsabilitat familiar és clau per minimitzar els riscos

En un moment en què obrir-se un compte o un perfil a qualsevol plataforma social és tan senzill i ràpid, i sense que gairebé es verifiqui la identitat o edat de la persona, és imprescindible fomentar la confiança dels menors i la responsabilitat familiar. D'aquesta manera, evitarem que els menors a càrrec nostre s'exposin a riscos o situacions que podrien ser evitades o, en cas que sorgeixi algun problema, sigui més ràpid de tractar i frenar.