Aquesta setmana s'ha revelat el tancament de comptes de la societat que aglutina les diverses empreses del xef David Muñoz, un dels més guardonats del món i mediàtic pel seu matrimoni amb la presentadora Cristina Pedroche. Les xifres han deixat al descobert uns números negatius astronòmics i milionaris, que serien dignes de tancament per llei, encara que en aquest cas, un petit detall ha salvat el madrileny de perdre la seva gallina dels ous d'or: la pandèmia provocada per la covid.

David Muñoz i la seva gallina dels ous d'or, en números vermells

Actualment, el seu punt fort és el restaurant amb tres estrelles Michelin ubicat a Madrid, GoXo, que l'any passat es veia obligat "per sostenibilitat" a apujar el preu del menú dels 250 euros als més de 350, desencadenant la ira de molts personatges públics, incendiant les xarxes i convertint-se al menú més car d'Espanya, deixant fora de la seva sala la majoria de la població. I a part d'això, compta amb el seu servei de menjar ràpid StreetXo, a El Corte Inglés del carrer Serrano de Madrid, i GoXo, la seva iniciativa pandèmica de menjar a domicili.

David Muñoz / GTRES

David Muñoz ha tingut pèrdues milionàries per la pandèmia / GTRES

Malgrat els esforços per mantenir tots els seus negocis i fins i tot expandir-se, la pandèmia va suposar el tancament de la seva aposta internacional, la primera i única, també anomenada StreetXo i que es localitzava a Londres. Juntament amb aquest fracàs, el 2020 es va convertir en el malson econòmic per a Pig Wings, el grup financer de Muñoz que engloba Dukes Road SL, Hungry Ants SLU i Goxo Food Services, les seves empreses. I és que tal com s'ha desvetllat amb els comptes, les pèrdues ascendeixen als gairebé tres milions d'euros.

El detall que el salva de tancar DiverXo i totes les seves empreses

El balanç econòmic que ha revelat aquests detalls, avançat per Cinco Días, és contrari al discurs de David Muñoz, totalment negatiu. Els gestors, segons el mateix mitjà, justifiquen les pèrdues a conseqüència de causes "puntuals i excepcionals", al·legant a la pandèmia, que va portar els accionistes a proveir fons de cinc milions d'euros. A més, la nul·la rendibilitat del conglomerat durant 2020 no va permetre repartir dividends entre els accionistes perquè no hi havia beneficis per distribuir.

David Muñoz / EP

Les seves empreses han estat a prop del tancament, però precisament la pandèmia n'hi ha segó / Europa Press

Tanmateix, els gestors matisen que "el fet que no s'hagin repartit dividends no significa que aquestes societats no continuïn sent rendibles, sinó que es deu a la situació excepcional i puntual ocasionada per la crisi sanitària", excepte la iniciativa anglesa, que va tancar per les restriccions del país. En plena pandèmia, el xef es va veure obligat a demanar un préstec ICO -concedit per l'Institut de Crèdit Oficial, una institució pública- d'1,5 milions d'euros, que vencerà el 2025.

I l'informe acaba assegurant que la situació del grup no és la ideal, ja que les pèrdues astronòmiques, si no fos per la normativa extraordinària del govern arran de la covid, suposaria el tancament de totes les empreses. Així, confessant els fons negatius de 2,9 milions d'euros, asseguren que la modificació aprovada en el Reial Decret Llei 16/2020 de 28 abril per la covid, malgrat els números vermells, l'empresa no té raó per dissoldre's i per això s'han fet els comptes com una empresa activa.