Catalunya viurà en els pròxims dies un fort episodi de fred i nevades que podrien arribar al litoral de Barcelona. Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat) davant la previsió de possibles precipitacions en forma de neu. Si els pronòstics meteorològics es compleixen, això voldrà dir que hi haurà carreteres nevades en comarques on habitualment no neva i que molts conductors hauran de posar-se al volant en unes condicions a les quals no estan gaire acostumats. Això pot suposar un perill, però a la vegada també pot comportar multes per tots aquells que no estiguin preparats per viure aquesta situació.

Quan s'han de portar les cadenes posades per circular amb neu?

És molt possible que moltes carreteres hagin de ser tallades o només es pugui circular amb les cadenes posades per l'abundància de neu. Però no sempre que hi ha neu a la carretera, s'han de portar cadenes. La DGT recorda que això depèn de la quantitat de neu que hi ha a la via i les condicions en què aquesta es troba. En el cas dels municipis litorals, podria ser que nevi, però difícilment la neu s'agafarà a terra, com si pot fer en altres llocs del prelitoral o l'interior de Catalunya.

Per això, es recomana mirar abans de sortir de casa l'estat de la carretera i comprovar el color amb el qual la qualifiquen. Si està en color verd, voldrà dir que es pot circular amb certa normalitat, a 100 km/h per autopista o autovia i 80 km/h per la resta de vies. En el cas de ser de color taronja, es podrà circular sense cadenes, però com a màxim a 60 km/h i els camions ja ho tindran prohibit. En el cas de ser de color vermell, els neumàtics d'hivern o les cadenes seran obligatòries i es podrà anar com a màxim a 30 km/h. Per últim, si la carretera figura catalogada amb el color negre, voldrà dir que no s'hi pot circular i està tallada.

Poden multar per no portar cadenes o col·locar-les malament?

El més recomanable en dies com aquests és deixar el cotxe a casa i buscar altres formes de desplaçar-se per estalviar-nos els problemes que puguin sorgir. Però en el cas que no sigui possible o la nevada ens agafi estant ja a la carretera, el millor és sempre portar les cadenes al maleter per si ens trobem amb qualsevol contratemps. Només s'han de posar en cas que cataloguin la carretera de vermella i siguin obligatòries, però no portar-les en aquesta situació comporta una sanció econòmica de 200 euros. A més, també et poden multar amb la mateixa quantitat en cas que estiguin mal col·locades