Moltes persones han optat per deixar enrere els pagaments amb diners en efectiu i utilitzar sempre la targeta o fer les transaccions a través del seu telèfon mòbil. Aplicacions com Bizum s'han convertit en una de les maneres més còmodes de traspassar diners per la seva facilitat i rapidesa.

Malgrat això, moltes persones s'han aprofitat de les característiques d'aquesta eina per enganyar altres persones i quedar-se amb els seus diners de forma fraudulenta. És molt important llegir bé les indicacions i notificacions de l'app abans d'acceptar qualsevol operació.

Per realitzar una operació a través de Bizum únicament és necessari tenir el número de telèfon d'una altra persona i que el receptor tingui vinculada l'app amb el seu compte bancari. El traspàs es fa a l'instant i no hi ha manera de recuperar els diners directament en cas d'error a través de l'aplicació.

La nova estafa de Bizum

Els Mossos d'Esquadra han alertat que han rebut cinc denúncies per enganys a través de Bizum a Mataró. Els robatoris oscil·len entre els 50 i els 2.000 euros, per la qual cosa les autoritats han decidit que el millor és alertar la població per evitar futures estafes.

Josep Maria Caballé, inspector en cap dels Mossos a Mataró, ha comentat que moltes persones que decideixen comprar a través de plataformes com Milanuncios o Wallapop es dediquen a reclamar diners en comptes de pagar-lo a través de Bizum.

Bizum Ep

L'app Bizum / Europa Press

L'aplicació permet rebre diners, però també reclamar-ho i si la persona a qui li ho reclames accepta l'operació pensant que els diners seran ingressats en el seu compte el perdrà. És per això que és molt important llegir les operacions i notificacions que envia l'app del nostre banc al nostre telèfon mòbil.

Caballé recorda que per rebre diners a través de Bizum no és necessari acceptar cap operació. També han comentat que han localitzat cinc casos que han denunciat, encara que creuen que n'hi ha més que han decidit no notificar-ho per la "vergonya" d'haver caigut en un truc tan simple.

Què he de fer si m'han estafat?

Les autoritats recomanen denunciar la policia quan tinguem un problema d'aquest tipus. Bizum no compta amb un mecanisme per recuperar els nostres diners una vegada ha estat enviat. L'única manera que torni és parlant amb el destinatari i que ens el torni.

És molt important llegir les notificacions amb molta atenció per evitar problemes i recordar que per rebre diners no hem d'acceptar cap operació, simplement s'ingressarà en el nostre compte bancari.

Finalment, en el cas que ens hagin estafat haurem de presentar totes les proves que puguem per facilitar la feina als agents de policia que hauran de treballar en la investigació sobre aquesta estafa que pot suposar pèrdues enormes en el cas que la quantitat acordada sigui molt gran.