Les xifres de la tragèdia de Mèxic segueixen creixent. Els equips d'emergència han confirmat que, fins al moment, han mort 23 persones i 65 més han resultat ferides en el tràgic accident d'aquesta matinada al Metro de Ciutat de Mèxic. Segons les primeres investigacions, una biga que sostenia un pont de la Línia 12 entre les estacions d'Oliveres i Tezonco s'ha desplomat.

L'estructura sobre la qual circulava el metro de la Línia 12 s'ha esfondrat i dos dels vagons s'han desplomat sobre a una avinguda repleta de vehicles al voltant de les deu, hora local. Al voltant de les tres de la matinada, hora catalana.

Un pont que acumulava queixes dels veïns

Els veïns de la zona han criticat immediatament a les xarxes socials les reiterades denúncies que han fet sobre el mal estat de l'estructura que es va danyar en l'últim gran terratrèmol que va sofrir la Ciutat de Mèxic, el setembre de 2017.

 

Segons ha explicat la cap de Govern de la capital, Claudia Sheinbaum, en conferència de premsa en el lloc de l'accident, una biga ha cedit amb el pas del comboi i ara s'està aclarint què ha passat. Sheinbaum ha aclarit que hi ha menors entre les víctimes, encara que no ha precisat si han mort o estan ferits, tot i que sí que ha confirmat que el nombre de víctimes mortals ja és de 23.

"El que ha passat al metro és una terrible tragèdia. La meva solidaritat a les víctimes i les seves famílies. Per descomptat han d'investigar-se causes i aclarir les responsabilitats. Em reitero a la sencera disposició de les autoritats per a contribuir en tot el que sigui necessari", ha apuntat el canceller mexicà, Marcelo Ebrard.

El pont era de 2012

L'estructura desplomada forma part de la via del metro construït quan Ebrard va ser cap de Govern de la capital (2006-2012). La línia 12 es va inaugurar el 30 d'octubre de 2012, però es va clausurar el març de 2014 per fallades i es va reobrir d'octubre a novembre (en diversos trams) en 2015.

El tram es va rehabilitar sota el govern de l'alcalde Miguel Ángel Mancera (2012-2018) posteriorment, segons els veïns de la zona, l'estructura va quedar ressentida pels sismes de setembre de 2017.

 

Diverses organitzacions de ciutadans han criticat la precarietat de les instal·lacions del metro de la ciutat i la falta de manteniment que causa freqüents interrupcions en el servei. El passat 9 de gener es va produir un incendi en el centre de control del metro de la Ciutat de Mèxic, en el Centre Històric, que va causar un mort i almenys 30 treballadors intoxicats, a més de sis línies sense servei.

El secretari del govern, José Alfonso Suárez del Real, ha explicat que els ferits s'estaven traslladant als hospitals de les alcaldies de Tlahuac i Iztapalapa. Les primeres imatges de vídeo mostren com dos vagons del metro han caigut sobre l'avinguda per on circulaven desenes de vehicles.