Les arts marcials mixtes (MMA) són la combinació de tècniques que provenen de diferents arts marcials i d'esports de combat. Aquestes arts generalment s'utilitzen per a la competició en esports de combat, però també per a la defensa personal. Els combats d'arts marcials mixtes són considerats com els de més risc que existeixen quant a contacte físic es refereix. En ells es permet l'ús de tècniques per lluitar dempeus i donar cops amb punys, puntades de peu, cops de genoll o cops de colze, tècniques per lluitar a terra i la combinació d'ambdues. On és el problema?

Les MMA estan cada vegada més de moda i així ho demostra el brutal creixement que han registrat en l'última dècada als Estats Units. Els nord-americans han creat un imperi al voltant d'aquestes arts marcials i fins i tot han creat una competició anomenada Ultimate Fighting Championship (UFC). No és gens nou, ja que els grans noms presents en aquest esport, com Conor McGregor, són dins d'aquesta categoria i s'han convertit en importants reclams i ídols per als més joves. Tanmateix, el perillós de tot això és que ha provocat que els nens també comencin a voler ser estrelles de la lluita, donant peu a una situació que comença a preocupar i que sembla no tenir fre.

McGregor / AFP
Conor McGregor / AFP

Els Estats Units són el país de referència de les arts marcials mixtes i cada vegada estan més acceptades i més ben vistes. Tanmateix, la polèmica s'ha generat entorn d'aquells estats que permeten la participació de menors d'edat en les competicions, alguns d'ells sense superar els 8 anys. Un exemple és l'estat de Califòrnia. Allà, menors d'edat podien participar en combats contra altres nois de manera totalment legal. Però, l'any 2013, van ser prohibides arran de la circulació d'un vídeo amb imatges molt dures d'un combat entre nens.

Prohibicions i normatives

Des de la United States Fight League van assegurar que el vídeo havia estat manipulat i editat de forma enganyosa perquè semblés que l'ocorregut havia estat més greu del que realment havia passat. Des d'aquest moment, l'USFL va començar a treballar per recuperar la seva legalitat, encara que fos amb concessions, i ho va acabar aconseguint de nou l'any 2014. Es van prohibir els cops al cap i les demolicions perilloses i era obligatori que tots els lluitadors portessin casc. A més, els organitzadors haurien de sotmetre's a controls d'antecedents i s'exigiria una ambulància amb personal mèdic en cada esdeveniment. En els últims anys, l'USFL ha aconseguit celebrar tornejos a Florida, Tennessee, Carolina del Sud, Wisconsin, Nevada i Texas.

Crítiques a les MMA

La crítica principal se centra sobretot en la gravetat de les lesions que poden patir aquests nois tan petits, especialment cerebrals. Els experts mèdics també asseguren que hi ha conseqüències més enllà de les evidents lesions que es poden produir. Aquest tipus d'esports fomenten la violència i l'agressivitat entre nens i, fins i tot, els poden portar trastorns físics pels exigents mètodes d'entrenaments. Sovint, com els succeeix als professionals, han de passar-se dies sense menjar per no perdre's una lluita important, una cosa molt perillosa per al bon desenvolupament del seu organisme en aquesta edat.

El paper dels pares

Sovint, s'escolta a pares dir que les baralles ajuden als nens a defensar-se. A molts sectors dels Estats Units, en els quals sí que es permeten els combats juvenils, asseguren que les arts marcials mixtes són una bona manera d'acabar amb el bullying i amb l'assetjament infantil. Consideren que si un nen és capaç de defensar-se i fer-se respectar, o fins i tot si d'altres el temen, serà més difícil que algú es fiqui amb ell per qualsevol motiu.

Tanmateix, el que no valoren tan directament és que amb la normalització d'aquest tipus de comportament també els ofereixen als nens "armes" per fer encara més mal als que els envolten. A més, una situació similar a la que es pot produir a casa, ja que el noi pot tenir fins i tot la capacitat de fer servir la seva violència i les seves capacitats físiques contra els seus propis pares si alguna cosa no va com li agradaria.

Per sort, a Europa, la permissivitat és infinitament menor. A Espanya, per exemple, està prohibit participar en competicions si no es té els 18 anys complerts, a més d'altres requisits.