Els Mossos d'Esquadra han detectat un nou cas de matrimoni forçat. Una nena menor d'edat ha acudit als Mossos d'Esquadra per denunciar que els seus pares volen casar-la a l'estranger en contra de la seva voluntat. La policia catalana ha activat els protocols i ha obert una investigació al respecte. 

Una menor ha denunciat als Mossos d'Esquadra un cas de matrimoni forçós, tal com ha avançat El Periódico. Segons ha pogut saber el diari, i com han confirmat les fonts policials a ElCaso.cates tracta d'un nou cas de matrimoni forçat sobre el qual s'ha obert una investigació i del que, ara per ara, no se'n pot donar més informació. 

La menor ha denunciat que els seus pares han tancat un acord per casar-la a la força

Segons han detallat els Mossos d'Esquadra, la nena ha acudit a les dependències policials per tal de denunciar que les intencions dels seus pares de casar-la a l'estranger en contra de la seva voluntat. Tal com ha explicat El Periódico, la menor ha alertat als Mossos que els seus pares han consolidat un acord pel qual ella hauria de contraure matrimoni forçosament amb un home en un país estranger, situat al continent asiàtic. Per tal de protegir la identitat i la integritat de la menor, no s'han facilitat més dades sobre aquest nou cas de matrimoni a la força. 

La denúncia arriba després que es conegui l'assassinat de dues germanes de Terrassa víctimes d'un matrimoni forçat

La denúncia de la menor ha arribat tres dies després que la societat catalana es commocionés davant el cruel assassinat de dues germanes de Terrassa que van negar-se a contraure matrimoni forçosament al Pakistan. Tal com va explicar aquest mitjà, les dues germanes, que residien a la cocapital catalana i eren d'origen pakistanès, tenien només 21 i 23 anys quan van ser assassinades per la seva pròpia família en el que al Pakistan es coneix com un "crim d'honor". Les germanes van viatjar al país d'origen, on resideixen els seus pares, i allà van saber que la seva família les havia promès oficialment amb els seus propis cosins. Tot i que ja estaven casades amb ells, el tràmit no era del tot oficial; les parelles vivien en països diferents i tenien estils de vida molt oposats, motiu pel qual elles van voler revertir l'acord, però cap de les dues famílies va acceptar-ho. Poc després, sis membres de les dues famílies, entre ells un germà de les dues víctimes, van orquestrar l'assassinat de les dues noies.

Els Mossos han atès 194 dones forçades a casar-se

Des de l'any 2009, quan es va començar a fer un recompte oficial de les dones víctimes de matrimonis forçosos, els Mossos han pogut atendre un total de 194 víctimes, 101 d'elles noies menors d'edat, i 93 que ja havien arribat als 18 anys. D'aquestes 194 víctimes, els Mossos han pogut atendre'n 157 (un 80,93%) abans que es consumés el matrimoni forçat. No obstant això, 37 casos (un 19,07%) van ser detectats un cop les noies ja havien estat casades a la força. D'aquests 194 casos de matrimonis forçosos, deu d'ells es van produir al llarg de l'any 2021. 

El 2020, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va impulsar, juntament amb altres organismes públics, un nou protocol amb el qual abordar els matrimonis forçosos, que van passar a considerar-se també violència masclista, ja que afecten principalment a les dones. El protocol consta de quatre fases: prevenció, detecció, atenció i recuperació de les víctimes, passant també per la formació dels professionals en aquest tipus de violència i la sensibilització a la ciutadania, per tal d'acabar amb la invisibilitat d'aquesta problemàtica.