Nou cop contra els exportadors de la marihuana DO Catalunya. Cada cop són més els grups criminals que es dediquen al conreu i exportació per tot Europa de marihuana. També l'exporten fora de les fronteres de l'actual Unió, com una banda de narcotraficants detectats i detinguts pels Mossos d'Esquadra de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial Metro Sud i els agents de la Dependencia Regional de Aduanas e Impuestos Especiales de Vigilancia Aduanera al Garraf.

El passat 27 de juliol es van detenir tres homes i una dona, de nacionalitat espanyola, anglesa i escocesa, veïns de Vilanova i la Geltrú i Canyelles, com a presumptes membres d'un grup criminal dedicat al tràfic de drogues transnacional. Dos d'ells han entrat a presó acusats d'organitzar viatges cap al Regne Unit on el preu de la marihuana es dispara i es poden aconseguir molt més beneficis d'aquest il·lícit negoci.

 

La investigació es va iniciar l’octubre del 2020. Fruit dels acords de coordinació i cooperació transfronterera amb França, els investigadors van tenir coneixement que el Servei Aduaner de Limoges (França), va interceptar un camió en el qual es van trobar 351 kg de marihuana. La droga es trobava amagada a l'interior de palets de rajoles de ceràmica -que és el material que ha donat nom al cas. Un cop es va descartar la implicació del camioner, els investigadors van poder determinar que el transport va ser organitzat des d'una nau industrial ubicada a Sant Sadurní d'Anoia.

Canvi de nau: de Sant Sadurní a Sant Pere de Ribes

La investigació duta a terme per l'equip conjunt format per Mossos d'Esquadra i Vigilancia Aduanera, va comprovar que el comís de la càrrega a França, va provocar en els investigats alguns canvis en l'operativa delictiva. Van deixar la nau de Sant Sadurní d'Anoia, i van traslladar la seva base d'operacions a una nova nau a Sant Pere de Ribes, camuflada sota l'aparença de ser un taller mecànic.

Aquesta nova nau va ser des d'on el grup investigat va organitzar un nou transport que va poder ser interceptat per les autoritats britàniques a la localitat de Newry, gràcies a la informació aportada per aquest equip conjunt. A l'interior del camió, i utilitzant el mateix mètode per amagar la substància, es van localitzar 916 kg de marihuana.

El preu de la droga al Regne Unit es dispara

Els 1.267 kilograms intervinguts als dos camions tindrien un valor al mercat negre espanyol d'uns 2,5 milions d'euros. Tenint en compte que els dos enviaments anaven adreçats al Regne Unit, aquesta quantitat ascendeix als 13 milions d'euros al mercat il·legal de destí de la substància.

Aquest nou cop policial va suposar que el grup investigat tingués intenció de traslladar de nou la seva activitat a una nova nau industrial que van llogar a la província d'Alacant, i que en el moment de les detencions estaven condicionant com a nova base d'operacions. Aquest dimarts 27 de juliol es van realitzar les detencions dels investigats, i cinc entrades i escorcolls a la comarca del Garraf i una a Alacant.

Els quatre detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 7 de Vilanova i la Geltrú, el qual va decretar l'ingrés a presó per a dos d'ells. L'operació continua oberta i els Mossos d'Esquadra no descarten més detencions.