Els agents de la Guàrdia Civil de València han detingut un dels estafadors més importants d'Europa en l'àmbit de les criptomonedes. El presumpte criminal és un home de 45 anys, de nacionalitat portuguesa.

Les autoritats l'acusen de set delictes d'estafa i blanqueig de capitals. La Guàrdia Civil ha bloquejat, de moment, diversos vehicles i comptes bancaris que, en total, tenen un valor aproximat de 2,5 milions d'euros.

La Guàrdia Civil portava des del mes d'agost passat treballant en aquesta operació, que porta el nom de 'Bitdrop'. L'Institut Armant ha informat que per detenir el presumpte autor dels fets han col·laborat els agents amb diversos investigadors privats.

El perfil del detingut

L'home detingut va crear una plataforma d'inversions en criptomonedes en una pàgina web. A més, publicitava el seu negoci a través de diversos fòrums d'internet, encara que també havia estat publicitat en mitjans de comunicació i en esdeveniments esportius i benèfics.

La majoria de la seva activitat comercial es va centrar a la peninsula ibèrica. Els clients estafats viuen a Espanya i Portugal. El detingut afirmava que podia aconseguir que els seus inversors tinguessin una rendibilitat del 2,5% a la setmana.

bitcoin 2008262 1920

Bitcon / Arxiu

Es tractava d'un sistema en el qual les persones que més invertien tenien més poder i així en podrien convèncer d'altres per gastar més diners a la seva plataforma d'inversió.

Va enganyar els seus clients amb un mètode anomenat 'esquema ponzi'. Aquesta estafa fa creure les víctimes que reben guanys gràcies a les seves inversions, encara que realment guanyen diners a través dels fons que aporten altres inversors que acaben d'iniciar-se en la plataforma.

El nivell de vida de l'estafador

L'estafador feia creure les víctimes que ell havia aconseguit molts diners en el negoci de les criptomonedes comprant cotxes d'alta gamma, vivint en immobles de luxe i menjant en restaurants cars habitualment.

D'aquesta forma aconseguia enganyar diverses persones que volien un nivell social i econòmic similar a què es feia veure el detingut. De fet, el portuguès d'anys havia estafat persones a Portugal, Espanya, Suïssa i Luxemburg.

Els agents van registrar l'habitatge de l'estafador el passat 2 de desembre. Allà van trobar diversos béns que l'estafador estava ocultant. També van bloquejar els seus comptes bancaris i van eliminar la publicitat de la seva plataforma a diverses pàgines d'internet.

Els agents han decomissat la seva documentació, diversos aparells electrònics com ara telèfons mòbils, ordinadors i USB. També hi han intervingut prop d'una vintena de vehicles.