Una trampa fotogràfica situada a la Vall de Boí ha captat la presència inèdita d'un llop a l'Alta Ribagorça. Els Agents Rurals busquen mostres de l'ADN per analitzar i determinar si aquest és un exemplar albirat abans a Osca o es tracta d'un de nou.

Lobo Ribagorça / Agents Rurals

Foto llop Alta Ribagorça / Agents Rurals

Apareix un llop al Parc Nacional d'Aigüestortes

Un llop ha aparegut a l’Alta Ribagorça per primera vegada des que aquesta espècie es va considerar extingida al Pirineu català, fa gairebé un segle, relata el diari Segre.

Ha estat una de les "trampes" fotogràfiques disposades pels Agents Rurals la que ha immortalitzat el moment. La instantània va ser presa el darrer mes de febrer al terme municipal de la Vall de Boí, al Parc Natural d'Aigüestortes. Quan els agents van recuperar la càmera i van revisar el contingut van quedar sorpresos amb la troballa: es tracta d'un llop. 

Lobo / Pixnio

Llop (arxiu) / Pixnio

En descobrir-ho els agents s'han afanyat a buscar pèls i excrements de l’animal a la zona per establir el seu perfil genètic. Per ara hi ha en peu dues hipòtesis: podria tractar-se d’un llop d’origen italià albirat anteriorment a la Ribagorça aragonesa, o bé d’un nou exemplar. Si es tracta d'un nou exemplar les anàlisis ADN permetrien saber si és un llop procedent d’Itàlia o bé pertany a la varietat ibèrica.

Historia del llop a Catalunya

Com a superdepredador, el llop comparteix el mateix estadi ecològic que els humans, i això ha generat controvèrsia al llarg de la història. Durant la segona meitat del segle XIX a Catalunya el llop va ser perseguit fins a la seva pràctica extinció. Sembla que fou durant la tercera guerra carlina (1872 - 1876) quan foren abatuts els darrers exemplars dels quals es té constància. 

Lobo / WallPaperUse

Llop (arxiu) / WallPaperUse

És palès que les batudes no eren realitzades per professionals -llobers- sinó pels ramaders i jornalers, principals implicats en els danys causats pel llop -atacs a ramats-. No obstant això, també és palès que el llop té efectes positius pel que fa al control de senglars, cabirols, daines...

Retorn del llop al Pirineu

Els llops van tornar al Pirineu fa almenys dos dècades, amb l’arribada d’individus aïllats procedents dels Alps italians. Fins ara només han arribat mascles solitaris, separats dels seus ramats. Per això, en no arribar cap famella encara no s'ha establert una colònia estable de llops. 

Actualment a Catalunya es té constància de dos exemplars més, un a la zona de Port del Comte i un altre al Ripollès. Des de l’any 2000 s’han albirat un total de divuit llops diferents a l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Berguedà, així com al Moianès, Osona, el Baix Empordà i altres comarques catalanes, segons dades publicades per la Generalitat, recull Segre

L'aparició d'aquest últim exemplar coincideix amb la polèmica proposta del Govern central d’augmentar la protecció de la varietat ibèrica a Espanya. Altre cop, aquesta iniciativa ha xocat amb l’oposició de diverses organitzacions agràries i de ramaders de zones de muntanya.