Durant els darrers mesos de les restriccions per coronavirus els Mossos d’Esquadra rebien, cada cap de setmana, una denúncia d’una casa rural destrossada. Com un degoteig constant, durant el mesos de primavera i estiu de 2021, propietaris d’aquest tipus d’establiments de tot Catalunya es presentaven a les comissaries de la policia catalana per denunciar que una persona, alguns cops fent servir identitats que s’han pogut comprovar que eren falses, els hi havien llogat les masies, no havien pagat el lloguer i els hi havien destrossat, amb el que tot semblava indicar una festa amb desenes de persones. Es va trobar casos a les comarques del Maresme, la Noguera, el Garraf, el Pla de l’Estany, l’Alt Camp, el Baix Empordà, el Gironès, el Bages, Osona, la Selva i el Tarragonès.

 

En total, segons els Mossos, 25 cases rurals destrossades per festes amb 300 i 400 persones. Ara, després de mesos d’investigació, la Unitat Central d’Estafes i Mitjans de Pagament de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) ha pogut identificar i detenir tres persones, a qui acusen de ser els organitzadors d’aquestes festes i de les estafes contra els propietaris de les cases rurals. En total, segons la policia, els tres detinguts, els tres joves, han pogut estafar un total de 200.000 euros

Els organitzadors de les bacanals simulaven haver pagat el lloguer

Els tres detinguts, presumptament, contactaven amb els responsables dels habitatges de turisme rural o amb les empreses de serveis, ocultant la seva identitat sota unes dades falses. En alguns casos utilitzaven còpies de documentació d’altres persones o feien servir a una tercera persona com a intermediària, que tampoc sabia que els llogaters volien celebrar una gran bacanal a la casa. Un cop iniciaven el contacte, la seva intenció era abonar l’import del lloguer o compra mitjançant una transferència bancària que resultava ser simulada i falsa. Aprofitaven el temps que et dóna l’entitat bancària per anul·lar el pagament, i només enviaven per WhatsApp un justificant de transferència bancària amb dades falses fent creure al destinatari que per la proximitat al cap de setmana, el pagament no es faria efectiu fins al cap d’uns dies -quan la festa ja s’havia celebrat. Els propietaris de les cases rurals, que en aquell moment, després de la pandèmia, necessitaven llogar els equipaments, confiaven en els clients, i esperaven el pagament, però el que es trobaven era la casa completament cap per avall.

 

Les cases es llogaven per 10 o 15 persones, però la quantitat final de persones que accedien a les festes s’estimava entre 300 i 400. Els investigats no donaven la ubicació de la festa fins ben entrada la nit per reduir els riscos d’una eventual actuació policial. Les festes estaven molt ben organitzades, tal com es pot veure a les imatges que han recuperat els investigadors dels Mossos d’Esquadra. Els organitzadors s’encarregaven del lloguer dels espais, de la convocatòria dels assistents a través de xarxes socials, de la contractació dels càterings, de la seguretat i control d'accés a la finca, equips de so i llum i de contractar cambrers. De tot, menys d’endreçar i arreglar la casa després de les festes.

Segons els Mossos d’Esquadra, els tres detinguts van passar a disposició judicial el proppassat 8 d’abril, acusats d’aquestes 25 festes organitzades amb el mateix modus operandi. Tot i això, els tres van quedar en llibertat amb càrrecs, a l’espera que arribi el judici.