Estafar a persones solidàries. És el que feien, segons els Mossos i el Jutjat d'Instrucció número 20 de Barcelona, tres membres d'una família que controlen la Fundació CIBI contra el càncer infantil. L'actual presidenta, la secretària i un dels vocals de la fundació han estafat, segons la policia catalana, prop d'un milió d'euros.

Presó provisional per dos dels tres detinguts

Els tres han quedat detinguts,  i per dos d'ells s'ha acordat la presó de manera provisional i eludible amb fiança de 20.000 euros. El tercer detingut està en llibertat provisional i té l'obligació d'acudir als jutjats periòdicament. A més, se li ha retirat el passaport i se li ha prohibit sortir del país 

Les xifres són d'escàndol. La investigació policial ha acreditat que la fundació hauria recaptat més d'un milió d'euros dels quals només uns 4.000 han estat destinats a obra social.

Sota sospita des de 2017

Els Mossos d'Esquadra, coordinant diverses de les unitats d'investigació, amb agents de la comissaria de Sant Martí de Barcelona i de la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics, s'han endinsat a la Fundació CIBI i aturar la seva suposada activitat delictiva. Segons les investigacions dels Mossos, es desviaven les aportacions rebudes en una col·lecta de caràcter benèfic, destinades a obra social, per al seu propi benefici.

La investigació s'inicia l'any 2017, moment en què diverses fundacions dedicades a l'ajuda a nens malalts de càncer posen en coneixement de la policia el funcionament presumptament anòmal de la Fundació CIBI. A partir d'aquestes primeres informacions rebudes, la Unitat d'Investigació de la comissaria de Sant Martí obre una investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció 20 de Barcelona, amb la col·laboració del Protectorado de Fundaciones, del Ministerio de Cultura y Deportes.

Els líders de la fundació, una família d'origen veneçolà

L'activitat il·lícita de la fundació comença quan un clan familiar d'origen veneçolà constitueix la Fundació CIBI l'any 2017 i inicia una relació socio-comercial amb altres entitats del mateix sector. L'entitat tenia repartides unes 12.300 guardioles per recollir donatius en comerços col·laboradors arreu de l'Estat espanyol, amb els quals presumptament havien de portar a terme les campanyes de l'objecte fundacional.

Un cop van aparèixer indicadors sobre possibles delictes de caràcter econòmic, la Divisió d'Investigació Criminal va encarregar a l'Àrea Central de Delictes Econòmics una investigació tècnic-econòmica per descobrir la realitat sobre l'estructura i el funcionament de la Fundació CIBI.

Només han destinat a obra social 4.000 euros del milió recaptat, el 0,47% del total

Els investigadors han pogut determinar que des de 2017 fins a l'any 2020 la fundació hauria recaptat més d'un milió d'euros en donacions i aportacions dels quals només en van destinar uns 4.000 a obra social d'ajuda als infants malalts de càncer. Això representa només el 0,47% del total de les aportacions benèfiques rebudes.

El 14 de juny de 2021 es van dur a terme diverses entrades i escorcolls a domicilis i locals, entre els quals es troba la seu de la fundació investigada -a l'Hospitalet de Llobregat- i els domicilis particulars dels principals investigats i detinguts, a excepció d'un que es troba escapolit, possiblement en un país fora de la Unió Europea.

Guardioles

L'entitat tenia repartides unes 12.300 guardioles per recollir donatius en comerços col·laboradors / CME

Bloquejat el patrimoni de la presidenta i la secretària de la fundació

La magistrada titular del Jutjat d'Instrucció 20 de Barcelona, així com la Fiscalia de Barcelona, ha decretat mesures cautelars sobre el patrimoni de la fundació i els principals investigats, ha bloquejat els comptes corrents i ha suspès cautelarment les activitats de la Fundació CIBI a través del Protectorado de Fundaciones, fins que es puguin valorar tots els indicis aportats pels investigadors.

Els tres són de nacionalitat veneçolana i ara no poden sortir del país per ordre del jutge, a l'espera que es pugui celebrar el judici per aquesta presumpta estafa.