La Policia Nacional de La Rioja ha detingut una dona com a presumpta autora d'un delicte d'estafa i simulació de delicte en indicar que li havien robat la seva cartera, en la qual portava documentació i 1.150 euros, quan la veritat era que l'havia perdut.

Aquesta dona, de 36 anys, va denunciar, el mes de febrer passat, que havia estat víctima d'un robatori amb violència, però la investigació va determinar que això no havia passat i que l'autora se l'havia inventat per rebre una indemnització de la seva assegurança, ha afirmat aquest dilluns, en una nota, la Direcció Superior de Policia de La Rioja.

La detinguda va relatar que li havien robat la cartera quan es disposava a sortir d'un establiment després de fer unes compres, va caure a terra per una empenta i, al cap d'unes hores, va rebre una trucada de la Direcció Superior perquè havien trobat la seva cartera amb la documentació, però sense els diners denunciats.

La detinguda va demanar ajuda a través de les seves xarxes socials

La investigació en aquesta operació, denominada "desliz", va constatar que aquesta dona, el dia en què van passar els fets i a través d'una xarxa social, va demanar ajuda els ciutadans perquè, quan anava a sortir d'un establiment després de fer una compra, "havia perdut una cartera, contenint al seu interior la documentació i 1.150 euros".

Després, en aquesta mateixa xarxa social, va escriure que havia recuperat la seva cartera, que l'havien anomenat agents de la Policia Nacional per comunicar-li que l'havien trobat, però els diners no hi eren a l'interior.

Al cap de pocs dies, va anar a la Direcció per narrar el robatori, però als investigadors els crido l'atenció que els fets succeïssin a plena llum del dia, en una zona molt transitada i que, malgrat això, no hi hagués testimonis i cap transeünt no prestés auxili a la perjudicada.

Estafar l'assegurança, una pràctica recurrent

Diverses persones intenten enganyar la seva assegurança perquè els paguin per errors que han comès ells. Alguns decideixen arriscar-se i prendre aquesta decisió per intentar recuperar part dels diners perduts quan extravien un telèfon mòbil, un ordinador o la cartera, com en el cas de la dona detinguda.

Malgrat això, és una acció que té molts riscos, ja que sempre s'inicia una investigació i en el cas que les autoritats descobreixin que és mentida, poden sancionar durament la persona que intenta enganyar la companyia d'assegurances.

De fet, segons acierto.com, aquest tipus de denúncies falses porten augmentant des de 2013 cada any, amb l'excepció de 2020. Si descobreixen una persona mentint haurà de pagar una abundant multa i tindrà molt complicat la contractació d'una nova assegurança, ja que aquest acte estarà inclòs en el seu historial. A més, la pena per estafa inclou una sanció de sis mesos a tres anys de presó.