La dona de Girona que va drogar i ofegar la seva filla de deu anys el desembre de 2019 "sabia el que feia" segons els pèrits psiquiatres que han tractat l'acusada.

"Sabia el que feia" quan va ofegar la filla

Els pèrits psiquiatres que han tractat en algun moment la dona que, el desembre de 2019, va drogar i va ofegar la seva filla de deu anys, han conclòs durant el judici que se celebra a l'Audiència Provincial que la processada "sabia el que feia" i que només presentava una "depressió moderada".

Els experts, que en alguns casos van tractar a Maria Àngels F. abans de l'assassinat, han explicat que aquest trastorn mai va ser suficient per a ser considerat el mòbil del crim.

Maria Àngels parricida / ACN

El judici de Maria Àngels és el primer que considera la pena de presó permanent revisable a l'Audiència de Girona / ACN

Encara que en l'historial clínic de l'acusada constava com diagnosticada primer d'una depressió postpart i després d'un trastorn bipolar de tipus 1, tots aquests professionals consideren poc real aquest últim trastorn.

Segons indiquen al judici, la dona patia més aviat d'una "depressió moderada", que la feia "poc reactiva, apàtica".

Li va dir al psiquiatre que "es feia por a ella mateixa"

Tres dies abans del crim, l'acusada va demanar a un psiquiatre d'urgències que la tornessin a ingressar en un centre de trastorns mentals, com havia estat anteriorment.

El metge ha declarat al judici que és una reacció comuna entre els pacients quan són donats d'alta, perquè els hi costa adaptar-se a la vida quotidiana.

En aquesta ocasió, Maria Àngels F. li va dir que tenia "pensaments lletjos", que "no es veia capaç de seguir endavant" i que "es feia por a si mateixa".

Llavors, el professional li va donar l'alternativa d'un tractament ambulatori a l'hospital de dia que ella va acceptar, tot i que ha admès que, "amb el que ha passat", ara té dubtes de si hauria d'haver avisat algú.

També tenia coneixement que la processada tenia una filla de deu anys, però en aquell moment va entendre "que ella vivia sola".

"Ja no sap què és la tristesa" després de tant de temps

Per altra banda, el psiquiatre que la tracta des de gener de 2020 a la presó Brians 1 ha declarat que, tot i que va arribar diagnosticada d'un trastorn bipolar de tipus 1, els professionals del centre penitenciari van creure que "no presentava idees delirants ni símptomes psicòtics" i que el diagnòstic no era encertat.

Presó Brians 1 - Pixbay

Els psiquiatres de la presó Brians 1 consideren que la dona no pateix un quadre psicòtic tot i el diagnòstic previ / Arxiu Pixabay

Des de fa mes i mig, i ja sense medicació, "hi ha més ansietat, angoixa, patiment, però es pot explicar per la situació vital" de l'acusada, segons ha assegurat aquest professional, que ha aclarit que la pacient manté "un estat d'ànim en què la tristesa i la depressió és l'estat principal".

Segons aquest testimoni, "la seva tristesa ja és una forma de viure i, quan algú viu molt de temps així, ja no sap què és la tristesa". Tanmateix, ha aclarit que els símptomes de la dona durant l'ingrés no podien fer que no sabés distingir entre el bé i el mal.

Va ofegar la filla de deu anys a la banyera

La psiquiatra que va redactar l'informe de l'historial clínic de Maria Àngels F. i la va entrevistar per videoconferència durant la pandèmia ha coincidit en aquesta anàlisi.

La seva conclusió és que l'acusada era una dona que sempre havia viscut acompanyada, que presentava una "depressió moderada" amb tristesa, apatia i un "bloqueig" quan es parlava de la nena, "però en cap cas un quadre psicòtic".

Pastillas archivo / Pixabay

Maria Àngels havia deixat la medicació una setmana abans de cometre el crim a Girona / Arxiu Pixabay

A aquesta experta, la Maria Àngels li va dir que se'n recordava de tot el que havia fet i que "sabia les conseqüències del que va fer, que hi havia dues opcions: o presó o internament psiquiàtric".

També que "no es veia amb forces de viure fora al carrer", però que "no se suïcidaria".

Per a aquesta psiquiatra, la dona estava "en un estat depressiu de tristesa, que sent que no pot tirar endavant, però sabia perfectament el que feia: va anar a comprar el medicament -amb el qual va drogar a la víctima-, el va preparar, hi havia una planificació estructurada i hi havia temps per a frenar-la, però no ho va fer".

La dona de Girona que va assassinar la seva filla

Per la seva part, la defensa ha intentat mostrar que la processada havia deixat la medicació i això podria haver influït el dia dels fets, però els mateixos pèrits han negat aquesta possibilitat, ja que només havien passat sis dies i "no haurien desaparegut els efectes de la medicació".

El fiscal demana presó permanent revisable per un delicte d'assassinat sobre persona vulnerable amb agreujant de parentiu i atenuant de confessió; mentre l'acusació particular, en nom del pare, vint anys de presó.

La defensa, de la mà de David Muñoz, sosté que tenia les capacitats cognitives anul·lades durant els fets pel seu trastorn mental i reclama un eximent d'alteració psíquica i que la internin en un centre psiquiàtric.

El judici continuarà demà amb la declaració de l'acusada i la presentació de les conclusions i informes finals de les parts.