Les vendes a distància a través d'internet hi ha ajudat que el comerç s'agilitzi i es facin moltes més transaccions que són extremadament beneficioses per al consumidor i el venedor.

Avui dia hi ha molt poques botigues i negocis, de qualsevol sector, que no operin a través d'internet per agilitar i augmentar els seus ingressos a través d'enviaments d'internet. També pot ser molt còmode per al comprador que no ha de desplaçar-se enlloc per adquirir una cosa que vol o necessita.

Tot i això, aquest tipus d'activitats poden presentar problemes. Encara que la qualitat dels productes i el seu control han millorat considerablement en els últims anys encara hi ha persones que es queixen en haver estat estafades. Alguns productes que s'envien no són els mateixos que s'anunciaven o poden ser falsificacions.

L'estafa del pernil ibèric

Els agents de la Guàrdia Civil han destapat un frau relacionat amb la comercialització de pernils ibèrics. Han actuat conjuntament amb els veterinaris del Servei Extremeny de Salut (SES) per corroborar les seves sospites.

Hi ha set empreses implicades en aquesta trama, les entitats estan ubicades a Salamanca, Badajoz, Madrid i Múrcia. Els agents han aturat el comerç d'unes 29.000 peces de pernil valorades en un milió d'euros.

Jamon EP (2)

Pernil / Europa Press

Les autoritats han detingut 10 persones i se'ls acusa de diversos delictes entre els quals destaquen estafa, falsedat documental i altres càrrecs contra la salut pública i els consumidors.

Els agents van descobrir aquesta trama després d'investigar un local en el municipi de Zafra, situat a la província extremenya de Badajoz.

Més dades sobre l'operació

La Guàrdia Civil va detectar diversos problemes relacionats amb aquests productes. El principal problema era el seu origen, ja que no estava clar i, per tant, no es pot afirmar que es tracta d'embotit ibèric i vendre'l com a tal és un delicte.

No és l'únic problema, molts productes que després anaven a vendre estaven emmagatzemats juntament amb altres que no estaven destinats al consum ni a la venda per a éssers humans, la qual cosa està prohibit.

Les autoritats van poder comprovar que aquesta empresa estava comercialitzant amb productes de traçabilitat confusa, sense els registres sanitaris necessaris i sense les etiquetes que han de tenir per vendre'ls com a productes ibèrics.

Molts clients es van queixar d'aquesta empresa a diverses organitzacions que s'encarreguen de vetllar per les inversions dels consumidors. El que va alertar les autoritats i va ajudar a iniciar una operació que ha acabat amb 10 detinguts.

Les peces confiscades seran destruïdes pels agents en considerar-se com un risc per a la salut dels consumidors.