Els últims anys han estat marcats per la pandèmia de la covid i per les seves conseqüències, a més de diversos fenòmens meteorològics inusuals, com la borrasca Filomena i la Celia, que ha cobert gran part de la península de pols sahariana, embrutant cotxes, carrers i cases. Tant el coronavirus com Filomena van tenir un costat fosc, que va escandalitzar tothom: el negacionisme, que contradeia a la ciència i es recolzava en dubtoses justificacions. I ara, ha arribat a la calima, que molts neguen ja. Quins són els seus arguments?

Arriben els negacionistes de la calima

De vegades, en aquests casos, no es poden dir arguments com a tal, ja que es tracta d'afirmacions no fonamentades i sense base científica que es fan a partir de percepcions o creences tretes de les xarxes socials. Tota una paradoxa de desinformació en un dels moments amb més informació a l'abast de tothom de la història. Malgrat l'aspecte apocalíptic que ha deixat la borrasca Celia, la calima és un fenomen més usual del que pensem.

Calima cotxe brut fang / Europa Press

La calima ha alarmat pel cel vermell i les pluges de fang que ho han embrutat tot / Europa Press

El concepte "calima" inclou la presència de qualsevol mena de partícules de pols, cendres, argila o sorra que queden suspeses en l'atmosfera després de ser aixecades per l'aire o vents. Encara que pot ser cendra d'un incendi forestal, per exemple, la més comuna prové de les tempestes de sorra, on les partícules tenen mides diferents, per la qual cosa les més grans cauen de nou a la superfície a prop d'on han estat arrencades, mentre que les més fines poden recórrer grans distàncies transportades pel vent Xaloc.

Pols del Sàhara sobre els cotxes

És el cas de la sorra del desert del Sàhara, que en moltes ocasions arriba a les Illes Canàries, cobrint carrers i cotxes de la pols que ara hem vist sobretot al sud de la península després de la borrasca Celia, que ha accelerat el procés i és canviat el rumb més típic de la pols, dipositant-lo a Espanya. Malgrat els informes meteorològics i biològics, una gran comunitat ha decidit exposar les seves surrealistes teories conspiranoiques a les xarxes socials.

Captura

Una de les més controvertides és la de la usuària @LaaGataNegra, que ha adjuntat una foto de casa seva i ha decidit treure conclusions: "La tapa del bidó on recollim l'aigua de la pluja, amb fang. Des de quan la sorra es barreja amb l'aigua? Això no és sorra". En concret, la "pols" sahariana inclou argila i altres materials que, en efecte, es barregen amb l'aigua de la pluja, ocasionant les pluges de fang que s'han viscut aquests dies.

Després de la covid i Filomena, arriba la negació de la calima

Altres teories dubtaven que fos pols provinent del Sàhara, ja que havia arribat a València i després desplaçat cap al sud, una cosa que pot explicar-se fàcilment amb un fenomen nou com pot ser el vent, que, com ens expliquen en primària, pot moure's en diverses direccions en funció de factors atmosfèrics. També ha estat carn de mems un comentari que assegurava: "no és sorra, sembla pols de maó", no anant del tot desencaminat, ja que l'argila és, en efecte, un dels materials principals dels maons.

Sembla que malgrat les explicacions científiques, ja sigui sobre la covid, la neu de la tempesta Filomena o, en aquest cas, de la calima provinent del Sàhara, sempre hi haurà qui li busqui tres peus al gat i intenti, amb grans arguments basats en tuits, fer creure als altres que té raó i que la seva teoria és el més plausible front a la ciència. D'altra banda, és important tenir en compte certs trucs per rentar el cotxe de fang i les possibles multes si no ho fem.