Després del fatal incident d'aquest diumenge a la muntanya de la Marmolada, als Alps italians, la xifra de desapareguts no deixa d'augmentar. Segons informen els equips de socors, s'ha perdut la pista de 19 excursionistes que va ser sorpresos per aquesta tragèdia que deixa, almenys, vuit morts i vuit ferits. Algunes víctimes mortals ja han estat identificades. Es tracta de quatre individus: tres de nacionalitat italiana i un txecoslovac. També hi ha dues persones —un home i una dona— sense identificar. Pel que fa als ferits, hi ha persones de diverses nacionalitats, una d'elles una parella de nacionalitat alemanya.

Les autoritats acudeixen al lloc dels fets

Avui s'espera que les autoritats italianes arribin al lloc de l'incident. S'espera que el ministre italià, Mario Draghi, arribi a la localitat de Canazei, a la província de Trentino (Itàlia). Allí es troba la sala des de la qual es coordinen totes les feines de rescat i que acollirà la reunió entre les autoritats nacionals i locals.

El cap d'Estat, Sergio Mattarella, ja s'ha posat en contacte aquest dilluns amb el president de Trentino, Maurizio Fugatti, per mostrar la seva preocupació i suport pels fets. El Papa Francisco també s'ha volgut pronunciar mitjançant un missatge a les seves xarxes socials. "Les tragèdies que estem vivint amb el canvi climàtic ens han d'impulsar a buscar urgentment nous camins respectuosos per les persones i la naturalesa", ha publicat.

Els familiars van arribant per identificar els morts

A la localitat de Canazei ja estan arribant els primers familiars dels desapareguts per intentar identificar els cossos. Malgrat tot, està sent una feina difícil perquè les víctimes estan desmembrades a causa del gran impacte del despreniment. Els agents a càrrec dels fets calculen que el despreniment de gel, neu i pedra va baixar per la muntanya a una velocitat de 300 quilòmetres per hora, una velocitat mortal pels 19 excursionistes que estaven fent el cim.

Els agents no creuen trobar més persones amb vida

Les feines de rescat no s'aturen, ja que cada segon compta. En elles participen els equips de Socors Alpí, Protecció Civil i bombers, que utilitzen helicòpters i drons especialitzats a descobrir cossos enterrats a la neu gràcies a les fonts de calor que emeten les víctimes. Tanmateix, tot i els esforços que estan fent els diversos agents, les esperances són molt baixes. "Hi ha poques esperances, per no dir nul·les de trobar més supervivents", ha reconegut el president de Socors Alpí, Giorgio Gajer. "El despreniment els haurà triturat, és difícil pensar que podem trobar algú amb vida", declara.

El canvi climàtic, un possible responsable

El despreniment ha estat provocat per les altes temperatures d'aquestes últimes setmanes i també s'hi suma un hivern molt poc nevat i fred. Al cim de la muntanya Marmolada es va assolir un rècord el passat dissabte de 10 graus centígrads, fet que hauria facilitat el fatal accident mortal.  

El temps d'aquestes setmanes vinents és clau en les feines de rescat. Si continuen les altes temperatures és probable que es produeixin noves trencadisses a la muntanya, fet que podria suposar una amenaça pels agents de rescat.