La Guàrdia Civil ha desmantellat a la Jonquera una organització criminal que s'havia dedicat a la falsificació de peces de roba de marca. En col·laboració amb l'Europol, en una investigació feta també a Portugal i amb ramificacions a la Xina, la Guàrdia Civil ha pogut treure de la circulació més de 60.000 peces de roba falsificades que tenien un valor, segons les marques, de 16 milions d'euros. En l'operatiu, que portava el nom de Frontcopy, s'han detingut vuit persones de diverses nacionalitats i s'han fet escorcolls en sis botigues, cinc magatzems i dos domicilis particulars de la zona de la Jonquera i dels Límits, un nucli d'aquest municipi de l'Empordà.

La fase final d'aquesta investigació, que està en marxa des de 2009 amb la col·laboració de l'Europol i d'altres agències de seguretat d'Europa i dels Estats Units, es va explotar el passat dimecres, 21 de juliol, amb 200 agents de la Guàrdia Civil desplegats en diversos punts de la Jonquera.

Important cop contra els líders de la falsificació

Els objectius de la policia era poder detenir les persones que lideraven la banda i també accedir a casa seva, és dels primers cops que els jutges que coordinen la investigació han acceptat que la policia assalti també els domicilis privats dels presumptes falsificadors, el que denota un salt de qualitat en la investigació i també en l'organització de la banda.

Els detinguts havien ordit una trama de compra de productes falsificats que després posaven a la venda a les botigues de la Jonquera, a la frontera amb França, i que era un punt de venda molt concorregut per persones que travessaven la frontera sabent que hi podien trobar material falsificat. S'han detectat dos tipus de productes falsificats. Unes peces de roba arribaven des de Portugal i no calia fer-ho res, ja venia amb les marques incloses, i estava llesta per la seva venda. Els productes els rebien directe als magatzems transportats per empreses de missatgeria que no sabien que estaven transportant roba falsificada.

També hi havia una segona categoria de productes falsificats, que sí que necessitaven una manipulació abans de ser posats a la venda. De manera paral·lela, els falsificadors compraven material "neutre" a la Xina (sabates, samarretes, jaquetes... sense cap marca) i també compraven logos i símbols de marques conegudes, també a la Xina, que ells mateixos després incorporaven a les peces de roba neutres per aconseguir que semblessin reals i de la marca concreta. Com que els productes i els logos arribaven en diferents enviaments era més fàcil saltar-se els controls de qualitat i fronteres d'entrada a la Unió Europea.

Més de 200 agents de la Guàrdia Civil

La fase final d'aquesta operació es va produir el dimecres de la setmana passada i donada la seva complexitat, abast, objectius previstos i el grau de vigilància que els detinguts i investigats exerceixen entorn dels seus negocis per a detectar la possibilitat de ser fiscalitzats, va implicar el desplegament de més de 200 agents de la Guàrdia Civil.

El resultat final d'aquesta segona fase va ser la intervenció de 60.151 peces de vestir falsificades valorades en 16.491.341 euros, la detenció de vuit persones i imputació de 30 més. També han estat intervinguts en aquesta fase diversa documentació econòmica, material informàtic, 23.095 euros en metàl·lic, tres planxes d'impressió i estampat de marques, 200 quilos de logotips metàl·lics de diferents marques i tres vehicles. Amb aquesta operació la Guàrdia Civil creu que s'ha pogut desarticular una de les grans entrades de material falsificat a la zona fronterera entre Espanya i França.