El dissabte 8 de maig està previst que el coet xinès Long March 5B impacti contra la Terra. Aquest aparell de 22 tones està en òrbita sense control i cada cop que passa prop de la Terra, a uns 300 quilòmetres, els analistes detecten que ha perdut altura, un fet que fa pensar que podria arribar a impactar. Per la grandària del coet, si impacta en una zona habitada, podria arribar a causar danys.

Des del Pentàgon americà es rastreja el gran coet xinès que està fora de control i que tornarà a l'atmosfera de la Terra aquest cap de setmana, la qual cosa genera preocupació sobre el lloc on pot impactar.

El 8 de maig, el 'dia D' del Long March 5B

Segons informen mitjans americans, s'espera que el coet xinès Long March 5B entri a l'atmosfera de la Terra "al voltant del 8 de maig", segons un comunicat del portaveu del Departament de Defensa, Mike Howard, que ha assegurat que el Comando Espacial dels Estats Units està rastrejant la trajectòria del coet.

El "punt exacte d'entrada a l'atmosfera de la Terra" del coet no es podrà saber fins d'aquí a unes hores, quan es produeixi la seva reentrada, ha assegurat Howard.

LongMarch 002

Imatge del Long March 5B 

L'Esquadró de Control Espacial número 18 dels EUA proporcionarà actualitzacions diàries sobre la ubicació del coet a través del lloc web Space Track. Des de la Xina es va utilitzar el coet per llançar a l'espai part de la seva estació espacial la setmana passada.

El coet és massa gran per cremar-se a l'atmosfera

Si bé la majoria dels objectes de deixalles espacials es cremen a l'atmosfera, la grandària del coet, de 22 tones, ha generat preocupació perquè algunes de les seves peces més grans puguin tornar a entrar a l'atmosfera i causar danys si toquen terra en zones habitades.

No obstant això, Jonathan McDowell, expert del Centre d'Astrofísica de la Universitat d'Harvard, ha explicat a la cadena CNN que la situació "no és la fi dels dies".

"No crec que la gent hagi de prendre precaucions. El risc que hi hagi algun dany o que colpegi a algú és bastant petit. No és menyspreable, podria succeir, però el risc que et colpegi és increïblement petit. No perdria ni un segon de son per això com una amenaça personal", ha assegurat a la cadena americana.

LongMarch 003

El Long March pot caure en qualsevol lloc de la Terra, segons els experts / EFE

El Pacífic, l'opció més probable

McDowell també ha explicat que assenyalar cap on podrien dirigir-se el coet és gairebé impossible en aquest punt per la velocitat a la qual viatja el coet. Amb tot i això, l'oceà continua sent l'aposta més segura sobre on aterraran les restes del coet perquè ocupa la major part de la superfície de la Terra, ha assegurat. "Si vols apostar a on aterrarà alguna cosa a la Terra, aposteu pel Pacífic: el Pacífic és la part més extensa de la Terra. És així de simple", ha explicat McDowell.

Ara mateix el coet orbita, quan s'aproxima a la Terra, a l'altura de Nova York, Madrid, Barcelona i Pequín. Però els experts demanen calma. El dia 8 d'abril sortirem de dubtes.