El sumari del cas Loki, que investiga l'entramat criminal que va falsejar gairebé 2.000 permisos de conduir des de Girona, té 8.000 fulls. Són els que han redactat els investigadors dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional i també la Fiscalia i la magistrada d'Instrucció 1 de Girona i que ha permès, amb l'explotació, desmantellar la banda que liderava l'Álvaro, la Nicole i el Juanma.

A poc a poc es van coneixent més detalls d'aquesta complicada investigació després d'haver-se aixecat el secret de sumari i d'haver enviat a presó vuit dels tretze membres de la cúpula.

Un negoci que creix exponencialment

El que va començar com una trampa que un informàtic de la Direcció General de Trànsit (DGT) de la delegació de Girona va fer per aconseguir un carnet de conduir per la seva mare, va acabar amb un imperi a l'estil de la màfia que va acumular, segons els investigadors, 7.000.000 d'euros.

Quan l'informàtic, Álvaro Prendes, va veure que tenia entre mans un negoci rodó, va començar a oferir els carnets a coneguts i amics. A poc a poc va anar forjant una xarxa de clients que veien que el producte que oferia era molt bo -era un carnet legal, tot i que falsejat- i va anar aconseguint nous clients.

La visió empresarial en el sector de la delinqüència d'un dels clients va fer que Prendes l'assumís com a soci prioritari en el negoci. Amb l'entrada de Juanma Cortés a l'entramat, les vendes creixen exponencialment.

De clients a comercials, l'èxit del negoci dels carnets falsejats

Cortés crea noves rutes comercials buscant persones que comercialitzin un producte, els carnets de conduir falsejats, que gairebé els hi prenen de les mans. Amb la crescuda del negoci, Cortés, veí de Quart, passa a ser un dels caps també de tot el negoci, juntament amb l'informàtic, i la seva parella, Nicole Alejo.

La visió empresarial de Cortés i que es tracta d'un producte molt lucratiu, fa que les persones que primer eren clients es converteixin també en comercials dels carnets falsejats. El negoci creix exponencialment i s'expandeix per tot Catalunya i també per 25 províncies d'Espanya.

Aquest nou soci va passar a gestionar els cobraments, a rebre la documentació que necessita el tècnic informàtic i dóna seguretat al negoci i a la parella, segons el sotsinspector Martínez, cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Girona, responsable de la investigació del cas Loki per part dels Mossos d'Esquadra.

Les tarifes dels carnets de conduir

Els preus que cobrava l'informàtic i la seva parella eren bastant similars, però els preus que pagaven els clients eren molt més diferents. Segons les investigacions dels Mossos, els preus finals que pagaven els beneficiaris dels carnets de conduir mutaven segons la distància que hi havia entre la cúpula i els clients, és a dir, els intermediaris que volien cobrar algun increment en tota l'escala del negoci.

Per un permís B -l'habitual de cotxe- es podia pagar de 3.000 a 7.000 euros. Alguns, com els de camió o per recuperació de punts, s'havien pagat fins a 10.000 euros.

El paper de la parella d'Alvaro, la Nicole Alejo

Els Mossos d'Esquadra situen a Álvaro i Juanma a la part alta de l'entramat d'aquesta xarxa criminal, però en el mateix lloc també hi situen a la parella de l'informàtic. Nicole Alejo, que també és a presó.

Oganigrama cas Loki català - Maria López Moya

Organigrama del cas Loki, la banda que falsejava carnets de conduir des de Girona / ElCaso.cat

Pels investigadors la noia participa juntament amb la seva parella en la creació fraudulenta dels permisos quan l'operativa delinqüencial es trasllada al domicili que tenen els dos a Sant Feliu, aprofitant el confinament i el teletreball. Els Mossos asseguren, per les tasques d'investigació que han fet durant aquests mesos, que Alejo "és una més en les reunions que es mantenen amb el detingut de Quart", assegura el sotsinspector Martínez.

En aquestes reunions es tractava el repartiment dels beneficis i era on Cortés lliurava a la parella la informació dels clients que utilitzaven per crear els permisos.

Els Mossos també creuen que la noia participa juntament amb l'Álvaro en el blanqueig del capital generat il·lícitament amb compravenda d'un dels vehicles, fent transferències bancàries i també fent inversions en bitcoins. Martínez té clar que Nicole Alejo forma part de la cúpula directiva de la xarxa delinqüencial. En el blanqueig també hi participa la mare de Prendes i els pares d'ella.