La Policia Nacional ha detingut nou persones que formaven part d’una trama de falsificació de documents públics en la qual es regularitzava la situació a Espanya de ciutadans cubans amb la tramitació de falsos permisos de residència i l’obtenció de la nacionalitat espanyola de forma fraudulenta. Dos dels detinguts, un a Tarragona i l'altra a les Canàries, eren els líders de l’organització criminal, mentre els altres set eren persones que s’havien vist beneficiades de les tramitacions. Els dos caps de la xarxa són d’origen cubà, però tenen nacionalitat espanyola i feia anys que residien al país.

Els cubans es feien passar per fills d’espanyols per obtenir la nacionalitat

La investigació policial es va iniciar quan es va començar a tenir sospites que un grup de ciutadans d’origen cubà estaven simulant una relació familiar i s’estaven fent passar per fills de ciutadans espanyols amb l’objectiu d’aconseguir la nacionalitat espanyola o el permís de residència per arrelament familiar. Els investigadors van analitzar totes les peticions que semblaven sospitoses d’estar cometent un delicte i es va comprovar que totes elles compartien coses en comú.

En tots els casos, els suposats pares de nacionalitat espanyola que argumentaven els sol·licitants eren persones que ja havien mort. D’aquesta forma es dificultava la investigació policial i l’acreditació del parentiu per part dels organismes oficials. Tot i això, es va descobrir que s’estava usurpant la identitat d’aquestes persones per simular la relació familiar i que darrere d’això hi havia l'existència d'una organització criminal, promoguda per tres individus.

Aquestes persones oferien als ciutadans cubans la identitat d’un ciutadà espanyol difunt perquè fos el seu progenitor i els elaboren partides de naixement falses. A canvi, cobraven entre 6.000 i 10.000 euros en funció de si volien la residència per arrelament familiar o la nacionalitat espanyola. Finalment, la Policia Nacional, en col·laboració amb les Oficines d'Estrangeria de les diferents Subdelegacions del Govern, va detenir nou membres implicats en la xarxa. En l’operatiu, en què van participar agents de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona, també es van intervenir nombrosa documentació falsificada. La investigació continua oberta i no es descarta que pugui haver-hi més detencions.