Mossos d'Esquadra i Policia Nacional han desarticulat una banda criminal que havia robat un milió d'euros en joies en una coneguda casa de subhastes de Barcelona. Els fets es remunten a l'octubre del 2020 quan els lladres van accedir al soterrani de la casa de subhastes pel pati interior de l'edifici i van fer un forat en una de les parets que donava accés a la càmera cuirassada, que van rebentar-la. Hi ha quatre homes detinguts que acumulen un total de 251 antecedents.

Enxampats per robar 1 milió en joies

La investigació policial va permetre constatar que es tractava de dos coneguts grups delinqüencials –un establert a Catalunya i l'altre a la Comunitat de Madrid- que s'ajuntaven per cometre robatoris amb força en diferents punts de l'Estat.

Robo Barcelona / ACN

Robatori Barcelona / ACN

Dos dels arrestos es van fer a Catalunya –als municipis de Martorelles i Mollet del Vallès- i les altres dues detencions es van produir a la Comunitat de Madrid –a les localitats de Leganés i Pinto-. Gràcies a les imatges recollides per les càmeres de seguretat, tant de la casa de subhastes com dels voltants, els agents van observar com els autors dels fets, amb guants i altres peces de roba per a ocultar el rostre, entraven i sortien del local en diverses ocasions, portaven motxilles i maletes que contenien les eines necessàries per a cometre el robatori, relata ACN. 

Robo Barcelona / ACN

Robatori Barcelona / ACN

Així mateix, les imatges van captar com alguns dels membres de l'organització realitzaven feines de vigilància a l'exterior del local amb la finalitat de detectar presència policial i alertar la resta del grup. Els assaltants van emportar-se gran part de les imatges de seguretat de l'establiment. De l'interior de la cambra i dels diferents aparadors del local, van aconseguir endur-se joies per valor d'un milió d'euros, una part de les quals eren propietat de la casa de subhastes i l'altra de diferents clients que les havien dipositat a l'espera de ser subhastades.

Equipament profesional de pel·lícula

En la investigació policial es va constatar que el robatori a la casa de subhastes havia estat comès per individus amb un alt grau d'especialització i experiència. Els autors comptaven amb un perfecte coneixement de l'ús de bufadors d'oxitall, llances tèrmiques i inhibidors de freqüència. A més, també disposaven dels coneixements tècnics necessaris per a la desactivació d'alarmes, la realització de forats, i el forçament i obertura de cambres cuirassades i caixes fortes.

Robo Barcelona / ACN

Robatori Barcelona / ACN

Dies després del robatori, diferents parts no valuoses de les joies, com ara maquinària interna de rellotges i elements decoratius, i les etiquetes identificatives dels objectes per a la seva subhasta, van aparèixer abandonades i cremades en una zona inundable del riu Besós al municipi de Sant Fost de Campsentelles. 

Quatre detinguts

Els Mossos van aconseguir situar dos dels autors del robatori al Vallès Oriental i, uns dies més tard, la Policia Nacional va identificar i localitzar a Madrid la resta dels investigats.

Robo Barcelona / ACN

Robatori Barcelona / ACN

El 7 d'abril passat es va establir un dispositiu policial conjunt que va permetre detenir les quatre persones i realitzar quatre entrades i escorcolls als domicilis que els arrestats tenien a Madrid i Catalunya. Un cinquè membre del grup està en crida i cerca pendent de la seva detenció

Els quatre arrestats després de passar a disposició judicial van quedar en llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars. La investigació continua oberta.