Nova estafa detectada. Tot i l'avenç de les noves tecnologies, en aquest cas el frau arriba directament a la bústia de casa nostra, en forma de carta de la Seguretat Social, que demana les dades personals després d'un suposat atac informàtic i prometent pujades en les prestacions. 

Alerta per una nova estafa: ara per carta

Ni SMS ni whatsapps sospitosos ni correus electrònics fraudulents: aquesta estafa és en paper i arriba per correu ordinari. Així funciona aquest frau detectat recentment:

La institució suplantada és ara la Seguretat Social i l'objectiu, el de sempre: aconseguir dades personals i bancàries per robar-nos els diners o suplantar la nostra identitat per fer altres accions il·legals.

En qüestió, la carta que ha arribat a cases de diverses víctimes, demana al receptor canviar les dades bancàries registrades arran d’una "nova llei que va entrar en vigor el mes passat", quan els sistemes d’Hisenda i Seguretat Social van patir un atac informàtic on suposadament es van perdre dades personals i bancàries dels seus contribuents.

Un fals atac informàtic i pujada de les prestacions i jubilacions

I per si no n’hi hagués prou, la carta informa d’"un increment de les prestacions i jubilacions, i per això és necessari que ens adjunti la següent documentació".

En el mateix text, s’adjunta una adreça electrònica on els receptors han d’enviar les seves dades personals com fotos d’ambdues cares del seu DNI o una foto de l’"extracte bancari on vostè aparegui com a titular o autoritzat en una entitat bancària".

Estafa Seguridad Social

Així és la carta que han rebut diverses persones i que és fraudulenta / Seguretat Social

Des de la redacció del text fins al fet que demanar dades bancàries per carta avui dia sembli estrany, aquesta estafa sembla difícil d'evitar. Però com sempre, multitud de persones, sobretot de col·lectius vulnerables o de la tercera edat cauen, desencadenant autèntics malsons.

Suplanten la Seguretat Social per robar dades i buidar els comptes bancaris

I és que un cop els estafadors tinguin les nostres dades, podran accedir al nostre compte bancari o suplantar-nos per comprar coses sense el nostre consentiment, fer operacions monetàries o fins i tot robar-nos la identitat.

Des dels organismes públics sempre es recomana consultar amb les vies oficials sobre la veracitat de les comunicacions. Si s'escau, i davant qualsevol dubte, és millor trucar o acudir a la institució per comprovar que podem confiar en el missatge que ens hagi arribat.

De fet, la Seguretat Social ja ha informat a través de les seves xarxes socials sobre aquest nou frau i ha alertat que, en cas de voler canviar dades bancàries o personals s’ha d’acudir als canals oficials: per correu ordinari, en un Centre d’Atenció i Informació de la Seguretat Social o a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social.