“14! Capmeones, ala Madrid”. Podria semblar un missatge encriptat enviat per espies russos. Però res més lluny de la realitat. La realitat, gairebé sempre prosaica, supera la ficció, sobretot al Vendrell. Aquesta pintada ha aparegut en una estàtua de l’escultor Apel·les Fenosa que reposa sobre una estructura d’obra que recorda, al carrer de les Quatre Fonts, una de les fonts d’aquest indret de la capital del Baix Penedès. 

Desxifrar el missatge: “14! Capmeones, ala Madrid”

El missatge, tot i que en un primer moment pot semblar complicat de desxifrar, sembla que fa referència, tot i els errors ortogràfics, a la victòria del Reial Madrid aquest cap de setmana a la final de la Lliga de Campions, davant del Liverpool. Els blancs van sumar la seva catorzena copa, fet que fa pensar que l’autor d’aquesta pintada vandàlica va escriure aquesta xifra en record d’aquesta gesta de l’equip de la capital d’Espanya. “Ala Madrid”, seria una mala transcripció del crit habitual dels aficionats del Reial Madrid “Hala Madrid”.

capmeones
Imatge de la pintada, en una font amb quatre aixetes al Vendrell / Cedida

I la paraula més llarga, Capmeones, segurament volia fer referència a que van guanyar, que van ser campions, en castellà “campeones”. Un error d’escriptura que crea una frase de difícil lectura i que permet fer broma fàcil. El missatge, doncs, segurament volia dir: “14 Copas de Europa. Campeones, hala Madrid!”. Tot i això, què realment volia escriure? Si va ser deliberat l’error o l’alcohol o la falta d’escola de l’incívic van ajudar, només ho sap l’autor de la pintada. De moment, no s’ha pogut localitzar.

Incivisme, un problema al Vendrell

El lloc on ha aparegut aquesta pintada es va inaugurar a final del mes d’abril. Ni un mes ha pogut estar sense que fos víctima del vandalisme que campa pel Vendrell. Les pintades al mobiliari urbà, façanes i escultures de la capital del Baix Penedès són l’esglaó més baix dels problemes de delinqüència i incivisme que pateix el municipi.