Apunteu: del 21 de novembre d'aquest any fins el 21 de febrer del 2021 i entre el 21 de novembre del 2021 i el 21 de febrer del 22. Aquests són els dos períodes que un informe de l'Exèrcit de Terra espanyol preveu que es viuran rebrots de coronavirus que afectaran el sistema sanitari. 

El document porta per nom Informe qualitatiu predicció epidèmia llarg termini i no situa la normalitat, entesa com la coneixíem fins el mes de febrer, fins d'aquí dos anys.

En clau de prediccions també fixa el descobriment de la vacuna contra la Covid-19 pel 2021. I trenca amb el tòpic que els brots baixaran durant l'estiu amb l'augment de les temperatures tot i que es poden alleugerir.

La immunitat que els positius ara ha donat també s'ha de tenir en compte en l'impacte a la segona onada. Per això l'estudi de seroprevalença encarregat pel ministeri de Sanitat vol conèixer els resultats actuals per aplicar-los en el coneixement del futur més immediat. A major nombre de contagiats actuals, menor capacitat de propagació pel següent rebrot.

Quines recomanacions dona per evitar rebrots?

L'informe explica que el que s'ha d'evitar és l'acumulació més que "el número de casos greus o morts". El col·lapse sanitari ha estat l'objectiu principal des de l'inici.

Per això recomana l'aïllament de 14 dies però va més enllà fent de la mascareta un element imprescindible per la ciutadania a partir d'ara tal com marca l'OMS.

També considerar si és necessari portar unes ulleres protectores i un consell que el govern català ja va introduir des de l'inici però no s'ha fet del tot efectiu: controlar els contactes de les persones a través d'una aplicació de mòbil. Reitera, una vegada més, que "el major perill" sempre seran a partir d'ara "les aglomeracions".