Una mansió de més de 250 anys – construïda el 1760 – té nous amos. La casa, la mansió Galloway, estava situada a Chapel Road a Easton, a l’estat nord-americà de Maryland. I és correcte dir “estava” perquè la primera decisió dels amos ha estat traslladar la casa sencera de lloc.

Christian Neeley va enamorar-se de la casa, que portava anys en estat d’abandonament, i va voler comprar-la de seguida. Però, tot i que la casa li encantava, notava que el lloc on l’havien construït al segle XVIII havia perdut l’encant: estava a tocar d’una autopista, d’una urbanització i de diversos restaurants de menjar ràpid.

casa mudança

La casa ha estat aixecada dels seus ciments i traslladada en una plataforma amb rodes / Easton House Move

La decisió va ser dràstica: mouria la casa sencera a un lloc més adequat, una finca envoltada de natura a Cheston on the Wye, a uns 40 quilòmetres del lloc original. Evidentment, però, la mudança no era fàcil.

La casa, feta de maons, no es pot moure a més de 8 quilòmetres per hora: si no, pot acabar enderrocada. El procés, molt complex, requereix de nombrosos operaris guiant l’estructura manualment.

A mitjans de setembre, la casa va completar, en cinc dies, els primers trams: va travessar de nit l’autopista en una gran plataforma amb rodes i va avançar lentament per diverses carreteres fins arribar a un port fluvial.

casa autopista

La mansió, durant el trajecte per l'autopista

Allà va arribar un dels moments crítics: carregar la casa a una plataforma flotant, que serveix per transportar la casa uns 50 quilòmetres més fins el seu punt final. Per sort, la finca on se situarà està a tocar de la badia i, per tant, només faltaran uns pocs metres fins el lloc on instal·laran la casa i la restauraran perquè recuperi el seu esplendor.

casa vaixell

La complexa operació va obligar a tallar diversos carrers i carreteres / Easton House Move

259 anys d’història

La mansió Galloway va ser construïda el 1760 com un regal de casament de la família Chamberlaine a la seva filla Henrietta, que es va casar amb William Nicols. A més de la casa, també van rebre 600 hectàrees de terreny. A la casa hi van néixer els quatre fills de la família, i els pares van morir el 1778.

Des d’aleshores, la casa ha anat tenint diversos usos: va ser una gran plantació de cotó abans de passar a ser una granja de bestiar. També va ser una granja de producció de llet i, des de mitjan segle XX, havia estat la casa d’un florista.

casa aigua

La casa està trigant setmanes en recórrer un trajecte que, per carretera i en cotxe, es fa en 20 minuts

Ara, el nou propietari la convertirà en casa seva. Anecdòticament, la finca on instal·larà la casa havia estat propietat d’una de les filles de la familia Nicols, que havia nascut a la mansió i que està enterrada a pocs centenars de metres d’on ara tornarà a ser la casa.