Ha mort Antoni Monguilod, el veí de Malgrat de Mar que s'havia convertit en la veu a Catalunya a favor de la mort digna.

L'home, de 74 anys, feia anys que vivia amb Parkinson i atròfia multisistèmica. Des de feia uns mesos era totalment dependent i, per no ser una molèstia, va fer una crida per morir amb dignitat abans que empitjorés més.

Antoni Monguilod ha donat el seu cos a la ciència perquè es puguin estudiar les malalties neurodegeneratives. Aquest dijous a la tarda l'enterraran al seu poble natal, a Malgrat de Mar, on era molt conegut: va treballar-hi fins que es va jubilar i va ser monitor de teatre i el responsable de la revista del poble.

"Vull que les lleis canviïn"

Tres mesos abans de morir, el cas d'Antoni Monguilod va saltar als mitjans de comunicació per la seva determinació a morir dignament. Quan va rebre a casa seva a ElCaso.cat, el seu estat de salut era delicat: es movia amb dificultat i en cadira de rodes; la seva dona, la Magdalena, l'havia d'ajudar a seure en una butaca.

Tot i que li costava parlar, insistia a atendre ell mateix tots els mitjans per explicar una decisió, diu, molt meditada: "poder-me'n anar". Ho feia perquè volia que el seu cas servís perquè les lleis canviïn:

"No em van deixar posar al testament que m'ajudessin a morir"

L'Antoni explicava que va anar a fer un testament vital per deixar el cos a la ciència, però "no em van deixar posar que m'ajudessin a morir" quan no pogués valdre's més per ell sol. Fins i tot explica que havia pensat en el mètode: un got amb un medicament, el mateix que va fer María José Carrasco per suïcidar-se, amb l'ajuda del seu marit, després de 30 anys malalta. Però, per damunt de tot, i tot i el patiment, ell no volia que la seva dona - ni ningú - tingués problemes amb la justícia: l'ajuda al suïcidi és un delicte castigat amb fins a deu anys de presó.

Per això, l'Antoni era pessimista pel que fa al seu cas, però esperava que el ressò del cas, i el debat que pogués generar, servís per canviar d'una vegada la llei i despenalitzar l'eutanàsia. Fins ara, no ha estat així. Finalment, l'Antoni ha mort aquest dimecres a primera hora del matí, envoltat d'una família que, fins l'últim moment, li va fer costat i li va donar suport. Tot i que no ha aconseguit canviar la llei, sí que ha aconseguit que la seva crida se sentís abans de poder descansar en pau.

antoni monguilod malgrat eutanasia efe (1)

L'Antoni rebia l'ajuda, durant les 24 hores del dia, de la seva dona Magdalena / Efe