James Hamblin, professor de medicina preventiva a l'escola de Salut Pública de la Universitat Yale porta 5 dels seus 37 anys de vida sense dutxar-se.

L'experiment d'un metge

James Hamblin és professor de la Universitat de Yale, als Estats Units, i escriu articles a The Atlantic. En aquest mitjà va publicar I Quit Showering, and Life Continued (vaig deixar de dutxar-me i la vida continua). 

El 2015 va prendre la decisió i va començar a escriure el seu llibre Clean, the new science of skin (nét, la nova ciència de la pell).

Un médico lleva 5 años sin ducharse / Twitter  @jameshamblin

Va publicar un llibre on explica el procés de deixar de dutxar-se / Twitter @jameshamblin

"Amb el temps el cos s'acostuma per no fer mala olor si no utilitzes desodorant i sabó... I la pell no es torna tan greixosa quan deixes de fer servir sabons forts".

De fet, segons explica en el seu llibre, quan ens dutxem amb productes agressius es destrueixen els ecosistemes de la pell i es desequilibren, afavorint els microbis que produeixen olor. En aplicar productes a la pell i cabells cada dia s'altera l'equilibri entre els olis de la pell i els bacteris que hi viuen.

5 anys sense dutxar-se

"Esperem que la gent no faci olor o faci olor de perfum, i el contrari significa fer mala olor. Si una olor és detectable es considera negatiu" declara en una entrevista a BBC España. "La realitat és que després d'un temps aquests ecosistemes s'equilibren i deixes de fer mala olor. No fas olor de roses, fas l'olor d'una persona". Se suposa que a la seva esposa li agrada aquesta olor de persona i que per altres persones no està malament.

Un médico lleva sin ducharse 5 años como parte de un experimento / Instagram

Hamblin escriu a The Atlantic i té diverses xarrades a Ted Talks / Instagram @jameshamblin

Hamblin va fer el procés de forma gradual: va començar fer servir menys sabó, xampú i desodorant i a banyar-se amb menys freqüència -normalment ho feia cada dia. Assegura que, a mesura que utilitzava menys, necessitava menys. Ara, s'esbandeix quan ho necessita, només amb aigua. "Pots exfoliar i eliminar els olis simplement fregant amb les mans i pentinant els cabells ocasionalment".

El que sí que fa en aquests 5 anys és rentar-se les mans amb sabó i rentar-se les dents. Encara sort que manté els imprescindibles.